3 retorikproblem som jag ofta möter (och fixar)

Första problemet som jag hör ofta

“Jag har inte haft koll på mitt kroppsspråk och allt det signalerar tidigare.”

Kroppsspråk är svårt. De flesta jag möter är matade med diverse råd och tips och kan säga saker som: 

  • jag vet ju att man inte ska ha armarna i kors.
  • att sträcka på sig är viktigt har jag förstått.
  • visst ska man inte titta för länge i ögonen på någon? 
  • händerna i fickorna är förbjudet, det vet jag!
  • det är ju bra att använda händerna och gå omkring lite grann.

Utöver andras mer eller mindre välgrundade råd är vår icke-verbala kommunikation ofta inlåst i vanor och välanpassade beteenden utifrån vår bakgrund och förväntningar vår omgivning har och har haft på oss. Vi gör bara som vi alltid gjort med våra gester.

Så visst är det svårt att veta vad som är ”rätt” sätt att använda sitt kroppsspråk på. Därför blir det närmast en aha-upplevelse för många när jag svarar samma sak på alla kommentarer ovan och en hel rad till liknande råd de fått: 

  • “Det beror på vad du vill förmedla och till vem.” 

Allting kommunicerar. Och ibland kanske korsade armar hör ihop med exakt det du vill kommunicera till just den gruppen. En slapp hållning kanske skapar precis den känslan du är ute efter. När du får min fulla blick och omedelbara respons på ditt kroppsspråk går det fort att utvecklas. Du blir medveten om vad du gör och vad det kommunicerar. Sedan kan du välja mer medvetet om det är så du vill framstå eller om du vill hitta andra sätt att förmedla ditt budskap på.

Andra problemet som jag hör ofta

”Jag vet inte hur jag ska lägga upp det för att verkligen fängsla mina lyssnare”.

Det kanske är din första stora föreläsning. Eller en i raden av alla dina presentationer. Du har lite koll och har läst en hel del tips för hur ett bra upplägg ska vara. En snygg inledning, knyta ihop säcken. Ha en röd tråd. Men när du väl sitter där med ditt eget manus är det ändå svårt att få riktigt bra flyt. Du får inte till helheten. Till slut kanske du är ganska nöjd men skulle önska att det här blev bättre än ok. Mer än bra. Att det blir en retorisk vinnare helt enkelt. 

Där kommer retorikträningen in i bilden. Med en retorisk falkblick på ditt manus skapar vi toppkvalitet. Du får en ordning, övergångar, inledning och avslutning som tillsammans blir en helhet med strålande dramaturgi. Balans mellan fakta och känsla. Växlingar i tempo. Rätt mängd argument och rätt placerade berättelser. 

Tredje problemet som jag hör ofta

”Jag har aldrig tänkt på att formulera ett tydligt kärnbudskap.”

Jag har en lista som bara jag får läsa än så länge med rubriken ”saker som gör ont i hjärtat på en retoriker”. Där står det verkliga citat från människor som i sina yrkesroller ofta talar inför andra och som inte sällan har ansvar, viktiga saker att förmedla och som vill åstadkomma något med sin kommunikation. Jag får ont i hjärtat när saker som borde vara självklart istället blir aha-upplevelser. Sen blir jag glad i hjärtat över att ha fått bidra med ett ”aha” och sett till att världen har blivit en person rikare som kommer ge ett genomtänkt och tydligt budskap till sina lyssnare.

Bonusproblem som du inte visste att du hade

”Det visste jag inte, men nu har jag hittat en bekväm talarroll, vem jag är som talare och hur jag kan använda min personlighet till min fördel.”

Det här är sällan ett uttalat problem inför ett första retorikträningspass. Men det är desto oftare den största vinsten många uttrycker när de retoriktränat ett tag. Retoriktärning blir lätt träning i självförtroende, självkänsla och självkännedom. Vår röst och vår kropp är verktygen när vi kommunicerar och de är så djupt förknippade med vår identitet. Så när jag börjar bråka med de sakerna; pusha, utmana, påpeka, uppmuntra och stärka så får de ofta mycket djupare effekt än att du blir än bättre talare. Du får nya perspektiv på din kompetens, dina erfarenheter och din personlighet. Perspektiv som ger dig koll, glädje och frihet när du ska tala.

Hör av dig om du vill retorikträna! Ett mail till klara@klarabesked.se eller ett PM funkar fint.

Lämna ett svar

Stäng meny