Låter du naturlig när du gör webinar eller onlinekurs? 

Är det nu du går all in på digitala möten? Motvilligt eller kanske med världens pepp? Oavsett så krävs en del för att digitala möten ska bli så bra som ett bra fysiskt möte. En sak att tänka på är hur du gör för att låta mer naturlig, mer som du när du pratar. Här kommer de viktigaste retoriktipsen för att du ska låta naturlig och undvika känslan av att läsa innantill i ditt webinar.

Skriv om till talspråk

Om du har ett nerskrivet manus med hela meningar för det du vill säga så måste du skriva om det till talspråk. Jag hjälper till och redigerar manus till webbutbildningar och webinars och ofta ser jag samma misstag. Du har skrivit, spelat in tester och tränat. Men manuset är fullt av meningsbyggnader, ord och stilnivåer som inte hör hemma i ditt talspråk.

Vill du va snackig eller fokuserad?

En del vill ha en snackig  stil i sitt webinar och då jobbar du förmodligen inte ens med ett utförligt manus. Bra! Men vill du ha ett fokuserat, väl förberett webinar eller webbutbildning så är ett skrivet manus absolut en bra idé. Målet måste dock vara att du ska prata din text, inte läsa den.

Det här ska du akta dig för i ditt manus

Här är de saker du ska vara vaksam på och justera i ditt manus:

  • Passiva meningsbyggnader.
  • För hög stilnivå i ordval. Exempel: ”Du har möjlighet att…” ändras till ”Du kan…”.
  • Onödigt krångliga ord. Exempel: ”Alternativt” ändras till ”eller” och ”exempelvis” ändras till ”till exempel”.
  • Onödiga upprepningar av ord. I skrift kan det behövas upprepningar som i tal blir överflödiga. Vi har en förmåga att förstå syftningar och sammanhang ändå tack vare frasmelodier, röstlägen och betoningar. Exempel i skrift: Vill du logga ut så hittar du den knappen uppe till höger. När du loggat ut kommer du till…
    Exempel snack: Vill du logga ut så gör du det här. Då kommer du till…

Jag hjälper dig med manus och träning
Lycka till med ditt webinar, webbkurs eller onlineutbildning och vill du ha hjälp med manus eller framförandet så finns jag som retorikter och retoriktränar dig gärna.

Läs mer om retorikträning här. 
Kontakta mig direkt på klara@klarabesked.se.

Se också inlägget 9 retoriktips för att lyckas med ditt webinar.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Stäng meny