10 sätt att skapa närhet till dina lyssnare

För en tid sedan bloggade jag, eller varnade kanske jag ska säga, för 10 saker som distanserar dig från dina lyssnare. En lista med retoriska misstag du inte vill göra.

Strax fick jag en fråga från en läsare: Vad ska jag göra istället då? Helt rimlig fråga.

Och här kommer mitt svar i form av en lista på 10 saker du kan tänka på för att skapa närhet till dina lyssnare. Inom parentes ser du misstaget som är motsvarighet från det tidigare blogginlägget.

1. Se till att vara så välförberedd att du inte behöver stå bakom din egen datorskärm för att se manus hela tiden. Du ska kunna röra dig fritt framför lyssnarna utan att vara gömd bakom din skärm. Det är ok att då och då gå och titta i sitt manus. (Stå bakom en skärm/laptop.)

2. Stå så att lyssnarna kan se hela dig. Om rummet har ett barbord eller talarstol i någon form så kolla om du inte kan skippa det och ställa dig synlig med hela kroppen istället. (Stå bakom ett bord/talarstol.)

3. Om du använder bildspel, se till att din blick ändå främst är fäst vid publiken och inte på ditt bildspel. Var vaksam på detta! Det är så vanligt att du fastar i att titta på din bild för att det är den du pratar OM, men du ska hellre titta på dem du pratar TILL. (Att titta för länge på sitt eget bildspel och därmed vända sig bort).

4. Du tänker att du vill röra dig lite grann på scen för att inte ge ett stelt intryck. Bra tänkt! Rör dig hellre i sidled än framåt och bakåt för så fort du tar kliv bakåt, bort från lyssnarna, så skapar det distans. (Backa från dina lyssnare).

5. Möt alltid blicken hos dina lyssnare innan du börjar tala. Är det mörkt och det är hundratals ögon som stirrar? Ta dig ändå tid att se ut över din lyssnarskara som om du såg människor i ögonen. (Börja tala utan att ha mött blicken hos lyssnarna).

6. Kommentera gärna det som händer i rummet. En lampa kanske blinkar, någon kanske nyser, det börjar regna utanför, dina skor gnisslar mot golvet… Du behöver förstås inte anmärka på varenda liten grej eller kommentera på ett sätt som blir utelämnande för någon enskild individ, men att fånga upp det som händer här och nu visar att du som talare också är närvarande här och nu. Det visar också att du har kontroll över situationen. (Att missa vad som händer i rummet).

7. Stäm alltid av om en person som ställt en fråga fått ett bra svar. Fråga helt enkelt: Var det svar på din fråga? (Att inte svara tillfredställande på en publikfråga).

8. Använd en stilnivå och ordval som inkluderar alla dina lyssnare. (Använda ett exkluderande språk).

9. Berätta gärna personliga (men inte privata) saker om dig själv och välj då de sakerna som visar att du är lik lyssnarna. (Berätta saker om sig själv som visar hur olik lyssnarna du är.)

10. Visa dina händer! Öppna gester signalerar att du är välvilligt inställd och inte har något att dölja. (Att hela tiden hålla sina händer dolda).

Vill du träna på sådant här och hitta hem i en proffsigare talarroll? Hör av dig och fråga om retorikträning.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Stäng meny