Bli en mer dynamisk talare

Bli en mer dynamisk talare

Här är några enkla tankeknep för att skapa dynamik och variation i din föreläsning eller presentation.

Många av oss hamnar i ett enda läge som talare men vi har alla fler roller vi behärskar i vår vardag som vi kan plocka in när vi föreläser eller håller en presentation.

Jag har tagit fram en tabell som du kan använda som verktyg för att bestämma dig för vilken roll du ska ha i olika delar av din presentation och vilken energi du vill ha för den rollen.

Tabellen är inte skriven i sten och du kan säkert hitta fler roller och fler energiskalor som kan vara till hjälp för dig.

Talarrollerna

Ledaren – Den du är när du sätter agendan, visar vägen och delar visioner.
Informatören – Den du är när du ger praktiskt information om något. Tider, stunder, processer, rollfördelning, planeringar.
Berättaren – Den du är när du berättar en berättelse.
Komikern – Den du är när du är rolig.

Energierna

I alla rollerna kan du lägga dig på olika skalor. Du som berättare kan antingen vara oerhört lugn eller superenergisk. Som informatör kan du välja en kompis-attityd eller en mer auktoritär ton till dina lyssnare.

Du har förmodligen en plats på de olika skalorna där du är mest bekväm. Den här tabellen hjälper dig att se vad du behöver fylla på med för att göra ditt retoriska framträdande mer dynamiskt och därmed mer fängslande.

Vill du ha hjälp att utvecklas och bli mer dynamisk som talare? Läs mer om att retorikträna med mig.

Vad får du för insikter om dig som talare när du tänker utifrån den här tabellen? Dela gärna med dig i kommentarerna. 

Lämna ett svar

Stäng meny