Retorikövning: Hur känns det att tala idag? 

Den här retorikövningen kallar jag ”Hur känns det att tala idag?”. Inför en improvisationsövning eller en muntlig redovisning, låt eleverna berätta hur det känns att stå inför klassen just idag! 

Gör så här

Du skriver på tavlan: Hur bekvämt känns det att stå här idag? Under frågan skriver du siffrorna 1-10 på en rad. 

Eleven som går fram ska innan hen börjar prata sätta ett streck under den siffran som motsvarar hur hen känner inför att stå framför klassen just idag. Ettan betyder att det känns superobekvämt och tian betyder att det bara känns bra. 

Vill du utmana eleverna ytterligare ska de, efter att ha satt ett streck på tavlan, berätta med egna ord hur det känns. Det kan låta så här: 
 

”Det känns ganska lugnt. Men jag är fortfarande nervös att min röst ska låta dum.”
”Det känns jobbigt. Jag är inte så förberedd.”
”Jag mår inte bra idag, har huvudvärk.”
”Jag känner mig lugn. Tycker det ska bli kul.”
”Blir arg på att mina händer skakar nu.”

Du som lärare får känna in vad dina elever klarar. 

Tryggare klassrumsklimat 

Den här övningen bidrar till ett tryggare klassrumsklimat. Eleverna får växa i mod att våga visa sårbarhet och ändå göra något utmanande som att tala.

Retorikövningen synliggör också det faktum att alla kan vara nervösa men våga tala ändå. Elever får se att nervositet ofta känns mer än det syns. 

Dagsformen viktig för retorisk prestation

Det är viktigt att du som lärare poängterar att det handlar om hur du känner idag. Dagsform, omständigheter i livet, hormoner – en massa saker påverkar hur vi mår och hur det känns att ta plats, höras och synas och prestera.

Det är stort att köra trots dålig dagsform och det kan gå bättre än väntat givet förutsättningarna. Dessutom är det viktigt att ta med i sin egen respons till sig själv att se till förutsättningarna. Du kan till exempel inte klanka ner på att du glömde din avslutning om du samtidigt har en pågående konflikt med en kompis som tar tankeutrymme. 

Retorikövning med lärarkollegorna 

Prova den här övningen på ett personalmöte med dina kollegor. Det kan verkligen göra underverk för personalgruppen, och för dig är det viktigt att veta vilken utmaning du ”utsätter” eleverna för. 

Vad tyckte du om den här övningen? 

Fler retorikövningar för klassrummet som utgår ifrån kroppen hittar du i min e-bok som du kan ladda ner gratis. 

Lämna ett svar

Stäng meny