Retorik i klassrummet – Full koll på leenden

Det här är ett kapitel från min e-bok ”Retorik med kroppen i klassrummet”. Med övningarna i boken kan eleverna bli mer bekväma i talsituationen på ett roligt, överraskande och minnesvärt sätt.  Ladda gärna ner hela e-boken gratis. 
 
Leenden har många fördelar: de minskar stress, gör dig mer attraktiv och din omgivning gladare. Alla de sakerna är viktiga för att minska nervositet och skapa förtroende som talare.
 
Reflektera!

När du ler fånigt, lyckligt, barnsligt, självsäkert, vänligt, överlägset, falskt, överdrivet, blygt, förtroendeingivande och så vidare – vad säger det om dig?

Träna på att le medvetet till människor och fundera på effekterna. Vad händer med den besvärliga fotbollstränaren? Vad händer med din pojk-/flickvän? Vad händer med din gamla morfar? Vad händer med din klass? Vad händer med ditt kompisgäng? Vad händer med kollegorna på sommarjobbet? Vad händer med personen i kassan?

Övningar

1. Ge och ta
Ge alla elever en varsin lapp som de inte visar. På hälften av lapparna står det att de ska le och hälften att de inte får le. Låt eleverna mingla runt i klassrummet och hälsa på varann med och utan leenden. Prata om hur det känns att inte få ett leende tillbaka. Prata om hur det känns att inte ge ett leende tillbaka.

2. Selfiesmajl
Ge eleverna en lista på känslor och uttryck som kan avspeglas i ett leende. Låt eleverna sedan ta selfies med dessa olika typer av leenden. Låt dem beskära bilderna så att bara leendet syns. Sedan kan de dela bilderna eller bara prata om dem i grupp och försöka para ihop rätt känsla med rätt leende.

3. Tävlingssmajl
Skriv ner olika känslor på stora lappar. Dela klassen i två lag. Låt en från varje lag stå framför klassen. Längst bak står du och håller upp en lapp i taget med en känsla. De som står där framme gör ett leende och lagen gissar vilken känsla det är.
 
Leenden och retorikens teorier

Patos
Leenden är kraftfulla och väcker känslor. Vi vet att leenden smittar och om du verkar glad så är det troligare att dina lyssnare blir det. Att le, le mycket eller plötsligt sluta le är alla sätt för att ge orden den känsla du vill förmedla. Därför kan du koppla träningen av leenden till den del i den retoriska triaden (Etos, Patos, Logos) som heter Patos.
 
Kroppsspråk
Träningen av leenden kan, precis som träning i det perfekta handslaget, vara en bra utgångspunkt för att fortsätta prata om kroppsspråk och därmed beröra den del av den retoriska processen som heter Actio.

När det gäller kroppsspråk kommer ni snart fram till att det finns tydliga oskrivna regler för vad som är passande i vilka sammanhang. Det ger dig chans att koppla på det retoriska begreppen Aptum, Decorum och Kairos som alla handlar om vad som är passande och vikten av god tajming.

I Retorikbloggen finns fler inlägg om kroppsspråk. 

Vill du ha fler retorikövningar för kroppen i klassrummet kan du ladda ner en gratis miniversion av e-boken. Hoppas du blir inspirerad inför höstterminen!

Lämna ett svar

Stäng meny