Så utvecklas hela du när du röst- och retoriktränar

När jag och Anna Wiborg, som är sångpedagog och röstcoach, coachar andra så kommer de till oss för att de har retoriska utmaningar. De vill bli bättre i sin roll som talare.

Det hjälper vi självklart till med men ofta går de därifrån med nya insikter om sig själva som människor. Hur de fungerar, hur de värdesätter ärlighet, vad som är viktigt för dem, vad som motiverar, vad som skrämmer. Det är stort att få se och vara med om den processen.

Vid ett tillfälle då vi coachade en chef i ett internationellt bolag tänkte jag på hur coolt det är det som Anna gör. När våra samtal med klienten mixade med konkreta råd och praktisk träning skapar förändring kan Anna direkt höra skillnaden som blir i rösten.

I det här fallet hade vi tillsammans sett att ett problem för den här personen var att han inte kände sig motiverad när han som talare lät sig begränsas av förväntningar från sina chefer. Istället för att lyfta in allt det engagemang och den förmågan att se och bemöta människor som han har i mötet en och en, så blev hans presentationer platta när han stod inför en större grupp.

Vi tränade på att lyfta in hans sätt att vara i mötet med en person i presentationsrollen. Anna hörde hur rösten förändrades och kunde genast peka på de små nyanserna.

Tack vare det fick han en konkret upplevelse av vad det är som sker och hur förändringen känns i kroppen och hur den låter när den kommer ut i hans prat. Upplevelser gör förändring enkel och ger resultat.

Rösten. Så personlig. Unik. Avslöjande och känslig. Finkalibrerad. Det är så coolt det hon hör, min kollega. Där jag kan peka på kroppsspråk, ordval, blickar och omedvetna stilfigurer hör hon röstens alla små nyanser.

Vi hade kunnat prata om de här förändringarna och den utvecklingsresa han behövde göra ändå. Men när rösten är utgångspunkt och det centrala att jobba med så fick vår klient något konkret att ta på; något som känns och hörs och går att förändra.

Välkommen om du är redo för det här utvecklingsäventyret. Retorikträning bokar du här.

Lämna ett svar

Stäng meny