Så påverkar du lyssnarnas energi á la Danny Saucedo

I höstas framförde Danny Saucedo sin låt ”Så som i himlen” i Idol. Det framträdandet är ett tydligt och spännande retoriskt exempel på hur du, om du är tillräckligt bestämd och fokuserad kan påverka dina lyssnare och förändra energin i rummet. 

Det här är del 1 av 3 i en serie om hur du möter och kan förändra dina lyssnares energi, redan innan du börjar prata. 

När Danny presenteras och kliver ut på scen ackompanjeras hans entré av tonårstjejers skrik. Som förväntat. 

En vanlig respons från den som står på scen i det läget är att ta in reaktionerna och på olika sätt bekräfta att man ser och hör sina lyssnare. Vinka, flirta lite, le, tacka och bocka. 

Danny gör inget sådant den här gången. Han ignorerar publikens reaktioner totalt och börjar istället sjunga sin sång, berätta det han kom för att säga. Med allvarlig min, långsamt minspel och fast blick. Alla hans kroppsspråkssignaler är tvärt emot de som finns hos publiken. 

Så vad händer? Efter en vers och någon refräng är publiken ganska tyst. Jag gissar en viss förvåning hos de skrikande tjejerna som tystnat. Kanske tänker de: Men, vad är det här? Och så börjar de lyssna istället. De börjar försöka ta in och förstå vad han säger som var olikt det de förväntat sig av Danny. 

Inte så många av oss möts av skrikande fans när vi kliver ut på talarscenen men det finns alltid en energi i gruppen som du måste förhålla dig till. Om du inte tänkt medvetet på detta är risken stor att en låg energi i gruppen också drar ner dig, eller att du gå in med en energi som krockar på ett negativt sätt med dina lyssnare. Det första intrycket kan vara svårt att förändra under resten av ditt gig. 

Jag älskar det Oprah Winfrey säger: ”You´re responsible for the energy you bring into the room”. 

Du måste ha bestämt dig för vilken känsla du kliver in i rummet med. Vad tar du med dig och vad ska du lämna utanför föreläsningssalen? 

Hur vill du få dina lyssnare att känna din första minut på scen och sekunderna innan du börjar prata? Vill du skapa kontrast eller stark gemenskap och bekräftande? Vill du pigga upp eller lugna ner? Vill du uppfattas som en person med pondus eller som kompisföreläsaren, en av dom? 

Bestäm dig för din energi, förmedla den med hela ditt kroppsspråk, din klädsel, din mimik och när du väl börjar prata – din röst och dina ord. Då är det du som sätter tonen och ger din berättelse bästa tänkbara förutsättningar att nå fram. 

Nästa exempel på hur du kan möta och förändra lyssnarnas energi kommer från Hans Rosling. Anmäl dig för att få retoriktips direkt i din inkorg för att inte missa det. 

Lämna ett svar

Stäng meny