Har du retorisk tajming? 

Där stod jag. Oduschad med sunkiga pyjamasbyxor, misfitted på det minst smickrande sättet för mina former. Bh-lös med ofräscht hår torkade jag av köksbordet med disktrasan i högsta hugg.

Min man hade just stängt dörren för att gå iväg på kvällsjobb. Då tittar han in igen och säger: Hejdå snygging! Och det, mina vänner, kallas skicklig retorisk tajming.

Det går sällan ge generella råd om vad man ska säga och inte. När, var och till vem du säger det är helt avgörande för hur det tas emot. Och god tajming är allt. Det är en konst att överraska. 

Om jag fått komplimangen när jag visat min nya outfit innan jag gick på fest skulle jag inte blivit särskilt förvånad. Nu kom den när jag minst anade det, när jag minst förväntade mig det och då fick det enorm effekt!

Det kan du utnyttja även på scen. Vad förväntas du säga och göra? Vad förväntar sig lyssnarna att få höra? Om du säger något helt annat, vad får det för effekt då?

Friskt vågat, hälften vunnet gäller här tycker jag. Prova! Blir det fel har du lärt dig något mycket viktigt. Blir det rätt lyckas du med konststycket perfekt tajming och retorisk succé. 

När har du fått uppleva perfekt retorisk tajming? 

Lämna ett svar

Stäng meny