Ta plats som talare! Om det värsta retoriska misstaget

Paul Geiger är speech coach på New York Vocal coaching. I en intervju med honom frågade jag vad det värsta en talare kan göra är. Det handlar om att inte kunna ta plats. Om du tror att det gäller dig så läs vidare!

Han började med att säga att det som gör lyssnaren mest obekväm är en talare som på olika sätt inte behärskar situation eller som inte tar det utrymme hen fått tilldelat som talare. Det kan vara genom att prata orimligt snabbt, inte ta det fysiska utrymme som förväntas med kroppsspråket, att darra på rösten, tala för tyst eller slarvigt utan att visa engagemang.

Ge lyssnarna din bästa insats

Han kallar detta för en tragedi. Han menar att vi människor älskar att lyssna på andra. Vi är bra på det och vi söker aktivt kontakt med andra människor för att få ett möte, få höra en berättelse, få del av en historia, hitta gemensamma tankar och värderingar. Att då inte göra det bästa för sin lyssnare och inse att den eller de vill lyssna på dig, de vill förstå, ta in och lära sig, det är väldigt synd.

Alldeles för många vågar inte ta plats

Det som är ännu tristare är att han ser detta som det största misstaget en talare kan göra och något som han ser i undantagsfallen. Jag ser att det finns mer eller mindre tendenser av denna tragedi i alltför många svenskar som står inför en grupp och ska tala.

Det handlar inte om dig

Att du får stå på scen och snacka måste inte handla om att du ska synas och ta plats om den tanken gör dig obekväm. Det handlar om de som lyssnar. Att göra det bästa av utrymmet de ger dig, skapa så mycket förståelse och kunskap och god känsla som du kan, för deras skull. De vill höra på dig, de vill ha det av dig. En annan gång är det du som lyssnar och visst uppskattar du någon som tar sin plats som talare?

Tycker du att det här är svårt och vill jobba mer på det så läs mer om personlig retorikträning med mig.

Lämna ett svar

Stäng meny