Retoriktips: Ta hand om din kropp och din röst

För ett tag sedan bloggade jag på fem snabba tips och delade med mig av några viktiga retoriktips om du tar din presentation på allvar. Det femte tipset var att ta hand om sin kropp och röst och här berättar jag varför.

Rösten är ditt viktigaste verktyg som talare och blir du någon gång trött och sliten är det läge att se över hur du värmer upp, hur du talar, hur du kan undvika spänningar och få en röst som flödar fritt och inte blir sliten. Din röst måste bära ditt budskap och den ska hålla många år så vårda den väl.

Det är också viktigt att du känner dig bekväm i din röst, att du gillar höra dig själv snacka. Finns det saker i din röst som gör att du inte trivs så kommer det alltid vara ett hinder för ditt budskap att nå fram på bästa sätt.

Din röst bor i din kropp och påverkas av hur din kropp mår. En utvilad kropp i balans och utan spänningar har de bästa förutsättningarna att också prestera på topp när det kommer till dina retoriska utmaningar.

Din kropps språk är också en viktig del av din presentation. Öva på att hitta delarna i ditt kroppsspråk som passar ditt budskap och din målgrupp, och som gör dig bekväm och självsäker.

Vill du utvecklas som talare och jobba med rösten och kroppen så får du gärna boka personlig retorikträning med mig.

Lämna ett svar

Stäng meny