Skapa kontakt med lyssnarna och bli avslappnad som talare

Det är först när du fått en kontakt med och respons från dina lyssnare som du kan slappna av. När du fått lära känna dem mer än bara som en grupp lyssnare eller en publik.

Min man pratar en hel del i kyrkor, predikar. För en tid sedan var vi i en kyrka vi aldrig varit i förut. Vi kände ingen där och min man skulle predika. Han är inte precis den nervösa talartypen men skillnaden mellan första minuten och resten av hans snack var så tydlig. Vad gjorde skillnaden? Han fick respons. 

Igenkänningens kraft gav säkerhet
Det var en liten kyrka. I princip alla som var där var över 60 år. Och min man började tala. Något trevande. Så efter någon minut, i en berättelse om sin uppväxt började han nynna på en gammal sång från söndagsskolan. Jag såg förvåningen i hans uttryck när de som lyssnade log igenkännande och sjöng med. Efter det var allting annorlunda. Inget var trevande. Kroppspråket, rösten, blicken hade en helt annan säkerhet. För nu hade han fått kontakt. 

Jag får aldrig nöjet att retorikträna min man och faktiskt klarar han sig rätt så bra själv. Men visst hade jag kunnat ge honom tipset att berätta något igenkännande, sjunga något som alla kan, eller berätta något om en plats och en tid som en annan generation kan relatera till när han satt hemma och förberedde sig. Då hade han kanske inte blivit så förvånad över deras respons. 

Skapa kontakt tidigt – gärna innan ditt gig
Ju tidigare du kan skapa en kontakt med dina lyssnare desto bättre. Om du till och med har möjlighet att göra det redan innan ditt gig så gör det! Istället för att fippla med telefonen, fixa sladdar eller springa på toa – prata med de som kommer in i rummet och ska lyssna på dig. Det är så mycket enklare att tala till människor än till en publik. Och vi blir ofta människor för varandra först när vi bytt några ord, haft en dialog och mötts om så bara ytterst lite. 

Hur skapar du kontakt med människorna du talar inför? 

Lämna ett svar

Stäng meny