Därför ska du öva på din pitch eller presentation i en tacobar

För ett tag sedan bloggade jag på femsnabbatips.se och gav fem, som jag tycker är bland de viktigaste, retoriktipsen om du tar dina presentationer och föreläsningar på allvar. Mitt fjärde tips var att Öva jämt, t. ex. i en tacobar.

Sluta öva hemma – gå ut på gator och torg!
Är du entreprenör, frilansare eller egenföretagare så har du en eller flera pitchar. Du har också garanterat hållit ett antal presentationer för att sälja in dina produkter eller tjänster. Att få till sin pitch och sina presentationer så att de känns naturliga för dig att säga och upplevs som äkta för den som lyssnar, varje gång, kräver övning. Men du måste inte bara öva framför spegeln hemma, eller i duschen när ingen ser. Öppna ögon och öron och ta varje tillfälle i akt att öva och vässa din retorik. 

Ta tillfället i akt när någon frågar
I New York träffade jag en ung kille med en app. Vi hängde vid flera tillfällen och han lärde mig att se tillfällena för att öva och våga ta dem. Självklart drog han sin pitch första gången vi sågs på ett afterwork för frilansare i Chelsea. Vid ett annat tillfälle när vi hängde med ett gäng andra på en tacobar en kväll (bilden är därifrån) fick han en nyfiken fråga om sin app. Då kunde han svarat något kort, låtit bli att ta plats och snabbt fört samtalet vidare. Kanske det sätt som vi ofta agerar på här i Sverige med Jante vid vår sida. Inte ska väl jag sitta här och prata om mig och mitt… 

Killen med appen tog fram sin laptop, visade några väl valda bilder ut sitt bildspel och drog delar av sin presentation. Igen. I en tacobar. En kväll med vänner. Det lärde jag mig något av när det gäller att ta platsen när man faktiskt erbjuds den och våga ta den fullt ut. 

Pitcha i vardagen så kommer orden från hjärtat
Om du ser till att öva på det här spontana sättet i din vardag så kommer din presentation alltid ligga nära till hands. Du kommer känna dig bekväm i ordvalen. Inte minst kommer du kunna anpassa den snabbt till olika lyssnare för du kan din pitch som ett rinnande vatten och kan enkelt välja och välja bort. 

Jämför denna strategi med om du ska sitta på din kammare, ditt kontor, ditt coffice utelämnad till den ensamhet som bara en frilansare känner till och försöka trycka fram tre varianter till av din pitch för tänka målgruppen som du kämpat för att föreställa dig för ditt inre. Då förstår du hur mycket roligare och effektivare det blir att öva jämt, till exempel i en tacobar. 

Fångar du tillfällena att öva på din pitch eller presentation?

Lämna ett svar

Stäng meny