När chattspråk och emoticons inte kommunicerar klart

Jag är inte någon flitig användare av chattspråk. Om vi säger så här – jag lärde mig vad yolo betyder för tre veckor sen. Och eftersom jag är retorikkonsult, älskar kommunikation och gärna nördar in mig på ord så började jag fundera. 

Jag kom fram till en sak som både befäster chattspråkets förmåga att kommunicera personligt, intimt och nära och samtidigt ifrågasätter dess funktion, åtminstone som isolerat språkbruk. 

Nu är jag, till min stora sorg (ännu) inte någon lingvist eller sociolog och jag skulle älska att få höra fler perspektiv på de här funderingarna så lämna gärna en kommentar när du läst!

LOL utan fysisk referens blir obegripligt
Min syster har skrivit lol till mig både en och två gånger. Hon använder även emoticons, som jag tänker kalla uttryckssymboler i fortsättningen, flitigt. Och jag förstår alltid vad hon menar. Sen hände det motsatta. Jag har nyligen tagit upp kontakten med en kille jag träffade och intervjuade när jag bodde i New York förra våren. Vi har alltså bara träffats en gång i tre timmar. Mailat några långa mail och smsat en del. När han skrev lol visste jag inte exakt hur jag skulle tolka det. Jag förstod inte själva tonen i sms:et. Då slog det mig. Chattspråk och uttryckssymboler måste ha en förankring i ett fysiskt möte med en person för att man ska förstå dem. 

Välkänt ansikte = Välkänt LOL
När min syster skriver ser jag henne framför mig. Jag känner henne så väl: hennes tonfall, humor, skratt, uttryckssätt, stil. Jag förstår precis när hon skriver ett ironiskt lol eller ett som syftar på gapskratt. Men med min nya vän saknar jag referenser till verkligheten och ett lol blir då svårt att tolka. 

Fysiska möten i en klass för sig
Det här fascinerar mig. Dels för att jag gillar att tänka att fysiska möten är mänsklig interaktion helt i en klass för sig. Då är det härligt att se hur viktiga de är även för att fortsatt sms:ande ska vara begripligt. Att det får vara något som bekräftar relationen; att vi känner varann, att vi har något tillsammans – oavsett om det är en affärsuppgörelse, en begynnande kärleksrelation eller vänskap. 

Befängt att chattspråk utarmar språket
Jag tillhör inte de språknördar som påstår att chattspråk utarmar svenska språket. Det tycker jag är helt befängt. Språket är levande och utvecklas och berikas ständigt. Däremot tänker jag att det är oerhört viktigt att kunna behärska olika språk och använda dem i rätt sammanhang. Om jag brukar skriva lol, omg, yolo så är det viktigt att förstå att en människa som du aldrig träffat i verkligheten kanske inte kommer förstå exakt vad du menar. 

Chattspråk kompletterar det skrivna ordet
Alla uttryckssymboler och känsloförkortningar är smidiga sätt för dig att avslöja sådant som bara det skrivna ordet inte kan ta med: ironi, skratt, leenden, en flirtig blick, subtil irritation, skamkänsla, pinsam rodnad, ilska, stolthet m.m. Allt detta är nära kopplat till din personlighet och om jag aldrig har sett hur du uttrycker dig när du vill vara lite vänligt charmig och skämtsam så faller dina uttryckssymboler platt istället för att studsa mot en bild jag har av dig som referensram från verkliga livet. 

Vad tänker du? När använder du känsloförkortningar och uttryckssymboler? 

Lämna ett svar

Stäng meny