Därför ska du lära dig lite retorikteori

För ett tag sedan bloggade jag på femsnabbatips.se och gav fem, som jag tycker är bland de viktigaste, retoriktipsen om du tar dina presentationer och föreläsningar på allvar. Det andra tipset var att lära sig lite retorikteori. Trist? Nej, fantastiskt! 

Lyssna inte på retoriktips, gå inte en retorikkurs
Det finns så mycket retoriktips, retorikkurser, retorikutbildningar och retorikböcker. Jag är förstås en del av utbudet och kanske verkar jag tala emot mig själv i dagens inlägg. Den risken tar jag för det jag ska skriva är viktigt. 

Retoriken i praktiken är ingenting utan sin teori
Du kommer aldrig kunna utveckla ditt bästa retoriska jag bara av att lyssna på lättillgängliga tips och gå på kurs då och då. Retorikens praktik kräver sin teori. Att känna till teorin är att själv ha makten. Att ge sig själv kunskap, valmöjligheter och analysförmåga som på riktigt kan ta dig framåt och göra dig till en skarpare retoriker. Därför är mitt tips att lära sig lite retorikteori. 

Lär dig retorikteori så här

​Läs en retorikkurs på universitetet. Det är bra grejor. 
Läs böckerna från kurslitteraturlistan på universitetskurserna. 
Var nyfiken ställ svåra frågor på de retorikutbildningar du går på. Fråga om teorin, vad ligger bakom dessa praktiska tips.

Bästa frågan är varför?
Att fråga varför var mitt tredje tips och de här två hänger ihop. Ju bättre svar du kan ge på dina egna varför, desto mer kan du utveckla dig själv som talare och föreläsare. För att lite mer på djupet förstå varför vissa saker du säger får viss effekt så krävs att du har lite retorikteori i huvudet.

Fråga varför före ditt framträdande. Varför har jag med den här delen? Varför har jag lagt det i den här ordningen? 

Fråga varför efter ditt framträdande. Varför blev det si eller så? Varför skrattade dom inte? Varför drog jag över tiden? Varför fick jag applåder på just det där stället? Varför fick jag så många frågor? 

Var har du lärt dig det du kan om retorik?

Lämna ett svar

Stäng meny