Föreläsa, presentera och tala som duo – 3 användbara retoriktips

Vad händer när du har någon bredvid dig på scen och ska hålla en presentation? När du ska dela scenen och ordet med någon annan? Läs mina användbara tips för när ni är två på talarscenen. 

1. Ignorera varandra mer
Jag var och lyssnade på de amerikanska valstrategerna och PR-konsulterna Kevin Lampe och Kitty Kurth vid ett tillfälle i höstas. De stod båda två framför åhörarna i stort sett hela tiden. Jag la märke till att när de växlade talare så gjorde de det helt utan miner eller ord. Den som slutade prata sa ingenting för att introducera den andra. Den som tog över ordet gjorde det utan att nicka till tack eller referera till sin föregående talare. 

Det var intressant att se. Första gången det hände reagerade jag negativt. Som att de var oartig mot varann. Men när jag såg samspelet upptäckte jag många fördelar i deras sätt. Kanske var detta ett välrepat grepp från dem som två vana talare, kanske var det bara omedvetet och en fråga om kultur. Jag tänker att i Sverige är vi oerhört måna om att inte ta ordet från någon annan och att tacka för ordet när någon annan ger oss ordet. 

Deras tysta övergångar skapade ett skönt flyt i föreläsningen. Det gav också ett välförberett och enhetligt intryck. Jag satt inte och lyssnade på två olika personer som berättade olika saker utan det var en föreläsning, med en talare – paret där framme. 

Jag tycker du ska prova det här! Se vilket flyt du och din föreläsarkompanjon kan få till genom att faktiskt till synes ignorera varandras närvaro lite mer. 

2. Vad du kan göra när den andra är tyst
När din scenkompis har ordet så är det viktigt att du är medveten om att du ändå kommunicerar med lyssnarna där du står eller sitter. Frågan är hur? Jag ger inte några generella rätta svar för allt beror på sammanhanget, men jag kan ge några idéer för hur ni kan tänka. 

Backa, vänd din blick dit lyssnarna ska titta, agera som en förebild för åhörarna genom att själv vara en god lyssnare. 
Gå ”ur bild”, sätt dig längre bak eller sätt dig hos publiken. 
Titta ut på publiken men med en passiv blick, ignorerande din andra hälft. Stå som om någon tryckt på paus i ditt snack.
Tänk på din hållning, att den är du som talare, inte du som soffmysare hemma.

3. Att skapa en enhet (som kan vara dynamiskt och kontrastrikt)
Du och din föreläsarkompis måste fundera på vilken enhet ni förmedlar när ni är två. Det betyder inte att ni måste vara lika varandra i kroppsspråk, klädstil och språknivå men ni behöver veta vad tanken är med era skillnader och vad de kommunicerar. 

Det finns flera exempel på framgångsrika duos som spelar på sina olikheter och skapar härlig dynamik. Jag tänker främst på Filip och Fredrik eller när Carina Berg och Carolina Gynning ledde Idol. Det finns också duos där likheterna är det viktiga för att människor ska ta dem till sig, lyssna, gilla och låta sig påverkas. Frågan är vilken duo ni ska vara? Här är några saker att reflektera kring för dig och din föreläsarkollega: 

Vad har ni gemensamt redan från början? Hur blir helheten om ni båda lyfter fram de dragen? 
Vad skiljer er åt? Hur blir kontrasten om ni spelar mest på olikheterna? 
Vilka vill ni tilltala? Kan ni täcka in fler genom att lyfta fram olikheterna? Träffar ni mer rätt om ni behåller likheterna? 
Hur mycket orkar ni göra en spelad karaktär av er själva? Det kan va kul att jobba fram en duo med två säregna karaktärer – du och din kompis in absurdum med vissa av era drag. Men gå inte så långt i att hitta en attraktiv enhet att ni inte orkar upprätthålla den i längden. 

Med de här tipsen hoppas jag du kan bli lika trygg och skicklig på scen även när du delar utrymmet och ordet med en vän eller kollega. 

Vilka tips blir du sugen på att prova? Har du något mer tips som jag missat? Dela gärna med dig i en kommentar.

Lämna ett svar

Stäng meny