Inga retoriska misstag imorgon

”Tomorrow is always fresh, with no mistakes in it.”

Det kommer från Anne på Grönkulla, sedan barnsben en av mina stora förebilder och för mig som föreläsare vilar jag i detta efter varje uppdrag som inte blev perfekt. 

Det är i analysen som vi kan bli bättre
Efter varje jobb sätter jag mig ner och analyserar hur det gått. Det gör jag för att hela tiden bli en bättre föreläsare, utbildare, talare och kommunikatör. Det är först i efterarbetet som jag vet hur jag kan bli bättre nästa gång. Jag är tacksam för alla de analysverktyg som retoriken erbjuder för att hålla ordning på dessa tankar och göra något konstruktivt av dem. 

Några av mina stora retoriska misstag
Varje gång finns det saker som inte blev perfekt. Ibland kan jag se saker som var rena misstagen. Till exempel vid ett tillfälle då jag utbildade i webbpublicering körde på i timmarna tre, sa tack för idag och då fick frågan: Ursäkta, men vad heter du? Jag hade glömt att presentera mig! Ett helt sanslöst, icke-försvarbart retoriskt misstag. Eller då jag i en föreläsning hänvisade till en amerikansk psykolog relaterat till nervositetshantering och på något sätt vred till orden så de lät nedsättande mot psykologer. Kanske inte hade spelat någon roll om det inte vore för en tjej längst bak som räckte upp handen, ställde en kritisk motfråga och sa: Jag är själv psykolog så… 

Ta misstagen på professionellt allvar men med en privat klackspark
När sådant händer kan jag ha lätt för att bara ta med mig misstaget från ett uppdrag, hem till familjen, med mig i kvällens tankar och låta det fläcka ner tankarna även dagen efter. Då är det skönt att tänka att Morgondagen alltid är ny, utan några misstag. Det gör att jag kan ta misstagen på professionellt allvar men med en privat klackspark. Jag går vidare och tänker att det där spelar ingen roll imorgon, nu har jag lärt mig något! 

Tänk på det inför en ny vecka: Tomorrow is always fresh, with no mistakes in it! 

Lämna ett svar

Stäng meny