Kommunicera med kläder – mössa eller basker?

I morse när jag skulle gå ut med hunden tog jag som vanligt på mig min röda, tajta peakmössa, en sportig, friluftsaktig sak. Jag tog den istället för min knallblå ullbasker och det tar alltid emot lite i hjärtat. Det fick mig att fundera på det här med klädsel och vad den kommunicerar. 

Hur medvetet väljer du kläder? 
I vardagen är tanken kanske inte så medveten om varför du väljer vissa kläder framför andra. Framförallt väljer vi inte alltid så medvetet utifrån de vi ska möta idag och hur vår klädsel kan gynna vårt budskap och vår ställning i just den gruppen. Snarare utgår vi automatiskt från en känsla. Det känns lite ruggigt idag – jag tar ullkoftan. Vilken fredagsfeeling jag har – äntligen kan jag använda mina glittriga leggings o.s.v. 

Vad förväntas av dig och din klädsel?
Men varför tar det emot för mig att välja peakmössan? Jo, jag känner inte att den riktigt signalerar det jag vill framställa mig själv som. Den säger, här är en en tjej som kör funktion och bekvämlighet framför stil. Och det är ju förvisso och uppenbarligen sant men jag tror kanske någonstans att det av många jag möter inte anses lika bra som en stilfull basker. 

Komforten vinner
Trots att det gör lite ont i hjärtat vinner komforten i den röda peakmössan som är så mjuk och len och välsittande och lagom varm och andas fint. Min ullbasker däremot åker lätt ner för långt i pannan, blir snabbt alldeles för varm och värmer ändå inte hela öronen. 

Situationen avgör stilvalet
Så, när jag bara ska gå ut med hunden, eller cykla till mitt andra jobb på digiPlant där alla känner mig väl så blir det Klara med ett stänk av bekväm funktion och friluftsliv som far fram på gatorna. Men ska jag sitta på coffice, träffa kunder eller föreläsa, ja då blir det ullbaskern. Den som får mig att känna mig lite mer kultiverad, lite mer stilfull, lite mer chick, lite coolare och lite mer business-jag. 

Tack till Elisabeth Bövik och Betsabé Vivanco Goldberg som jag fått lära känna  I Företagarens bloggutmaning. De jobbar båda med strategisk klädsel och stil och satte igång mina tankar om klädsel och kommunikation mer. 

Vilken mössa tar du? Borde vi alltid köra på vår känsla eller kan det finnas en poäng i att ta peakmössan till kundmötet? Vad skulle du signalera då?

Lämna ett svar

Stäng meny