Vad har hänt sen podcast-premiären?

Jag är så stolt över vår podcast Gör Din Röst #Hörd som jag och sångpedagog Anna Wiborg gör tillsammans. Den hade premiär 1 september och nu vill jag berätta lite om hur det gått hittills för dig som kanske missat den helt eller bara vill veta lite mer om hur det går. 

Vad handlar podcasten om? 
Vi pratar om sång, röst och retorik. Inom det ryms avsnitt om vad President Obama gör som vi alla kan ta efter, vilka tre aspekter som gör en bra artist, hur bra svenska sångpedagoger är, vilka leenden vi har och vad de kommunicerar, jämförelser mellan amerikansk vardagsretorik och svensk kultur och mycket mer. 

Varför ska jag lyssna?
Jag tycker du ska lyssna om du vill bli en bättre kommunikatör i de situationer du behöver det. Vi ger många retoriktips och röstvårdstips. Om du tycker om att reflektera över kultur och kommunikation s kommer du få många nya tankar i vår podcast som kan utveckla dig. Dessutom är den underhållande! 

Här har Gör Din Röst #Hörd synts och hörts
Veckorna innan premiär och även efter fick vi en del mediauppmärksamhet. Så mycket värt och så kul! Här är några av de som uppmärksammade podcasten. 

– P4 Örebro och P4 Jönköping

– Unionens tidning Min firma

– Tidningen Vetlandaposten

– Sveriges sång- och talpedagogförbund

– Tidningen Mitti Täby

Var kan jag lyssna? 
Redan från premiären kunde man lyssna på iTunes, Soundcloud eller direkt på vår sajt. Sedan dess har vi fångats upp i flera podcastspridare: podkicker och podda.se till exempel. 

Vilka lyssnar? 
Det är det roligaste av allt. I den statistik vi har tillgång till kan vi se att våra lyssnare finns i hela Sverige. Det är så roligt och lite märkligt att veta att ett gäng i Trelleborg lyssnar, jag känner ingen i Trelleborg! Och vilka är det som lyssnar i Umeå? Spännande. Det är också roligt att se att i princip varje dag sedan premiären har nya personer hittar första avsnittet och börjat lyssna. Alla avsnitt har ökat stadigt sedan de släppts. Det får oss att undra: Vad ska detta leda till? 

Vad säger lyssnarna?
Premiärveckan var härlig och lite märklig. Jag träffade folk från min kontorskorridor som jag inte känner som gratulerade till en bra podcast. I min kyrka – samma reaktion – ”Grattis till en bra podcast!” Anna fick sms från gamla vänner från förr som också lyssnat och tyckte det var så bra. Senare har vi fått nyfikna följdfrågor från de som vill veta mer, ha fler tips eller få längre svar. Vi har fått förslag på vad vi borde ta upp som: ”den dåliga servicerösten” och ”mer röstvårdstips”. Inte minst har vi fått beröm för vår vinjettlåt och vi är så tacksamma till Bullock hearts för låten ”Bells and Whistles” som passar oss och podden perfekt. Vissa avsnitt har tydligen varit ”sjuuukt intressanta” och lärare har hört av sig och berättat att de haft nytta av vissa avsnitt i sin undervisning och bland sina kollegor. Många undrar mellan avsnitten när nästa kommer och säger att de vill höra mer, fler avsnitt.

Vad har podcasten lett till? 
Jag fick bland annat komma till Internationella Engelska skolan i Örebro och ha retorikföreläsning och fyra workshops, tack vare podcasten. Anna har fått nya sångare att coacha och företag som vill ha körsång. Vi har fått intervjua Guy Winch, psykolog, föreläsare och författare från New York som lanserar sin första bok på svenska i höst. Vi har lärt oss så mycket om att spela in podcast och om vad vi vill göra tillsammans. Allt föll på plats och det blir en spännande fortsättning för mig och Anna och våra sång-, röst- och retorikuppdrag. 

Ojoj, tänk att hösten 2014 skulle bli en podcasthöst för Klara Besked! Det känns så kul och spännande. Tack att du ville lyssna när jag berättat detta. Nu vill jag bara en sak till: Gå in och lyssna på Gör Din Röst #Hörd.

Lämna ett svar

Stäng meny