Emma Watsons tal om feminism i FN och hur dina ord skapar jämlikhet

När jag lyssnade på Emma Watsons tal i FN om feminism tänkte jag på tre saker om retorik i allmänhet och på en sak om retorik och feminism i synnerhet. Idag skriver jag om feminismen. Hur vi kan förändra vår värld till en mer jämlik genom att välja rätt sätt att prata på.

Jag tror att vi skapar en mer jämlik värld, inte genom att hela tiden påminna oss om att den inte är som vi önskar utan genom att prata om den som om en mer jämlik värld redan var verklighet. Hur menar jag? Jag ska förklara. Låt oss säga att du i något sammanhang drar en berättelse eller en liknelse om en läkare. Du säger: 

”Sen kom läkaren ut till oss. Han sa att… ”

Det är det vanliga, det som befäster bilden av att läkare är män, allt annat är undantag. Att uttrycka sig så tar oss inte någonstans på väg mot mer jämlikhet. Men om du säger så här:

”Sen kom läkaren ut till oss. Hon, ja kvinnor kan faktiskt också vara läkare, sa att…”

Detta tycker jag är alltför vanligt. Det är ett sätt att befästa ojämlikheten, inte göra något åt den. Varje gång vi hör eller läser en sådan mening förstår vi att kvinnor förvisso kan vara läkare, men det är inte det normala. Den världen vill inte jag fortsätta leva i. Så hur kan vi förändra? Vad händer om du säger så här: 

”Sen kom läkaren ut till oss. Hon sa att…”

Nu händer det grejor! Nu skapar vi en ny världsbild med våra ord! När du anger läkaren som en kvinna utan att ta någon som helst notis om det så förmedlar du et attityd av att det är precis lika normalt, vanligt, självklart för en läkare att vara kvinna som man. 

Det är det jag menar med att prata om vår värld som vi önskar att den vore och på så sätt ta den några steg närmre den verkligheten. Du kan vara med och förändra bara genom att välja ett annat sätt att uttrycka dig på. 

Tänker du vara med? Håller du inte med om mitt resonemang? Dela och kommentera gärna! 

Lämna ett svar

Stäng meny