Söndagscitatet: Kan språket vara neutralt?

”Language is never innocent”
– James Berlin

Språket är aldrig oskyldigt. Vad betyder det? Orden förmedlar alltid något som avslöjar en ståndpunkt, en världsbild en identitet. Det är aldrig bara ord.

Varför skulle det vara viktigt att tänka på när man kommunicerar? I en situation där du står inför en grupp människor och ska prata är det ganska enkelt att se att ditt språk inte är oskyldigt. Du har en agenda med varje ord, formulering och sätt att säga det på. I vardagskommunikationen kan det vara svårare att se vad språket gör sig skyldig till. 

Om språket aldrig är oskyldigt så är det alltså skyldigt. Till vadå? Skyldig till att avslöja åsikter, identiteter, kulturer och världsbilder och fördomar. Det finns inget objektivt språk, det finns inga neutrala uttryckssätt. Håller du inte med får du mer än gärna kommentera det. Jag har hittills inte stött på ett neutralt språk i något sammanhang. 

Inför veckan som kommer vill jag att du lyssnar på ett helt nytt sätt. Spetsa dina öron, läs mellan raderna i nyhetssändningar, på kaféet, på jobbet och inte minst i dina egna ord. Vad säger orden om dig? Är det det du vill förmedla eller är det dags att förnya dina uttryckssätt, välja ett annat språk? 

Anser du att det finns ett neutralt språk?
 

Lämna ett svar

Stäng meny