Söndagscitatet: All kommunikation är retorik

“Whether it’s trying to convince others that something is more true, more virtuous, or more desirable – all communication is rhetoric in action.” 

― Leonard Koren, Arranging Things: A Rhetoric of Object Placement
 
Söndagar är en bra dag för eftertanke. Så framöver kommer jag skriva ett inlägg varje söndag med rubriken Söndagscitatet; ett citat som rör retorik, språk och kommunikation och en kort reflektion över det. Jag hoppas det kan ge dig något att tänka på och bära med dig under veckan som kommer. 

Vältalighet och manipulation

Många undrar vad retorik är egentligen. De har en bild av att en retoriker kan hålla fina festtal eller är en ful retoriker på den politiska arenan. Det här är inte ett inlägg som ska försvara retoriken. Det är en ögonöppnare för att du ska se att retorik pågår överallt, varje dag där syskon kommunicerar med föräldrar, företag kommunicera med kunder, anställda kommunicerar med chefen, myndigheter med medborgare, eller där affärskontakter knyts på mingelfesten. 

Retorik som alla behöver behärska

Det innebär att du också har nytta av att lära dig något om retorik för att själv kommunicera bättre med människorna runt dig. Du kanske önskar bättre kommunikation i relationerna på jobbet, smidigare argumentation med tonåringen hemma, ökad försäljning av din säljkår, bättre marknadskommunikation eller en mingelteknik som ger dig affärskontakter och jobb. 

Retorikträna dig!

Så vad ska du med det här inlägget till under nästa vecka? Se retoriken runt dig och lär dig möta den med ditt bästa retoriska jag. Läs på, träna dig – kanske med personlig retorikträning med en retorikkonsult – och börja se resultat när du möter retoriken i ditt liv. Lycka till!

I vilka sammanhang behöver du bli en bättre retoriker?

Lämna ett svar

Stäng meny