Vanliga frågor och svar till en retorikkonsult

En del har aldrig hört att man kan jobba som retorikkonsult. En del anar vad det innebär men vill förstå mer exakt vad jag gör när jag säger att jag föreläser, retoriktränar och skriver webbtexter. Väldigt många frågar mig om hur de ska göra när de t.ex. håller en presentation och det älskar jag att svara på men först måste jag alltid säga: Det beror på. 

Vad skulle du vilja fråga mig om retorik? Ställ din fråga bland kommentarerna till det här blogginlägget så ska jag med glädje svara just dig. 

Några av de vanligaste retorikfrågorna jag får
 
Hur mycket ska man röra på sig i en presentation? Det beror på. Men i mitt tidigare inlägg om att balansera sina kroppsspråkssignaler kan du få guidning i hur du kan tänka i just ditt sammanhang.
 
Vad är det värsta man kan säga i ett tal? Det beror på. Men när det gäller festtal ska du absolut inte prata om dig själv. Läs mer i mitt blogginlägg Ingen bryr sig om dig på festen.

Vad tycker du om inledningen jag är ingen talare? Det beror inte på. Den känns alltid fel. 

Vad ska jag säga när jag presenterar mig själv? Det beror på. Just olika typer av presentationer har jag faktiskt inte bloggat om tidigare så det får jag ta och göra. Det finns dock en sak som vi använder när vi presenterar oss och som kan säga mycket: Det perfekta handslaget.

Retorikkonsult? Vad gör en sådan?

Retorikkons… vadå? Vad gör en sådan? Den frågan kommer ofta från en generation där egenföretagande, att bygga sin egen utbildning och skapa egna tjänster och produkter känns främmande. Då försöker jag alltid svara att jag hjälper människor som pratar inför andra att bli bättre på det. Det gör jag med föreläsningar och att jag erbjuder personlig retorikträning. Sen skriver jag en hel del texter också, ofta till webben.

Så du kan tala väl och hålla fina tal? Ja bland annat blir alltid mitt svar. Jag kan nog förvisso tala ganska väl, har alltid gillat att lära mig svåra ord, äldre ord, högtravande ord. Men jag tycker lika mycket om att lära mig nya ord, smala ord, kreativa ord, slarviga ord, vardagsord, slangord och fula ord. Modern retorik är mycket mer än att hålla fina tal. 

Har du några skrivtips också? Absolut. Framförallt när det handlar om skrivande för webben. Detta bloggar jag mest om i min anställning på IT-företaget digiPlant. 

Vad gör du när du tappar bort manus? Om det är en situation som kräver att jag följer manus väldigt väl, t.ex. ett inledningstal på en stor fest så pausar jag, tar ett djupt andetag och tillåter mig inte att få panik. Är jag förberedd så finns orden där om jag låter dem komma. Om det är en mer ”fri” situation där jag inte har ett manus som är ord för ord så frågar jag mina lyssnare ”Vart var jag?” eller så säger jag helt enkelt ”nu har jag tappat bort mig, ett ögonblick bara”. Min erfarenhet är att lyssnare är mycket mer toleranta mot sådant än vad talaren själv tror och känner. 

Vad ska jag göra för att inte vara nervös? Jag brukar alltid vända på frågan och fråga: vad gör det om du är nervös? Nervositeten är din vän. Bara den tanken kan lugna många. Det handlar ofta om att ändra tankesätt till att kunna tänka: Välkommen nerver, nu kör vi. Detta kan naturligtvis vara ett hästjobb för en del och det finns såklart en del praktiska tips också som att ha en sak att hålla i, ha ett vattenglas bakom sig så man kan vända sig bort för att dricka och lugna sig eller att inte hålla i sitt manus om man tror att det kommer fladdra. I flera tidigare blogginlägg berör jag detta, de finns samlade under taggen nervositet i retorikbloggen. 

Så, passa på att ställa dina frågor om retorik nu!

Lämna ett svar

Stäng meny