Nu får Sverige en podcast om sång, röst och retorik

Sverige är ett av världens mest sjungande länder med allsång, körsång och
kommunala musikskolan. Nu får vi den första podcasten om sång, röst och retorik. Efter ett halvår av inspiration och kunskapsinhämtning i New York lanserar jag tillsammans med sångpedagog Anna Wiborg podcasten Gör Din Röst #Hörd. Här är ett pressmeddelande om det.

Podcasten Gör Din Röst #Hörd ställer frågor som: Varför är det fortfarande ett europeiskt ideal som gäller inom både språk, sång och kroppsspråk i USA? Hur svårt kan det vara att informera lagom? Vad säger man till någon som vill sjunga som Adele? Behövs sångpedagoger inom gospeln? Lyssnaren får även höra retorikkonsulten själv göra upp med mina ”fiendeord” Eh, Ju och Liksom.  

Mer kreativitet i kombinationen sång, röst och retorik
Anna och Klara har länge saknat någon som förstår vad en röst är och vilken betydelse den har för hur vi uppfattar oss själva, hur vi uppfattas av andra och hur vi kommunicerar. 
– När människor frågar oss saker om sång och röst kan vi alltid ge det mest kompletta svaret tillsammans. Eftersom vi bor i olika städer kan vi sällan svara tillsamman men nu får man svaren i vår podcast, säger Anna Wiborg, grundare av Anna Wiborg Vocals, och skrattar. 
– I sångbranschen saknas någon med ett bredare förhållningssätt till afro amerikanska genrer, någon som förstår mer om kulturen bakom. Mycket av det som pratas om som retorik idag kretsar kring politik och rör sig i ganska strikta, formella kretsar. Vi vill bidra med en bredare förståelse och mer kreativitet. Mer kul, säger Klara som driver företaget Klara Besked Retorikkonsult.

Intervjuer med USA:s främsta sång- och röstcoacher
I New York har de båda träffat och intervjuat några av USA:s främsta sångpedagoger och röstcoacher. Det får man också höra om i podcasten. Samtidigt har de haft en vardag i en afroamerikansk kultur med nya erfarenheter och perspektiv på olika sätt att uttrycka sig. 

Vad pratar ni om i podcasten?
– I ett avsnitt pratar vi om hållning. Att man ser på hållningen vilka som är svenskar i New York. En amerikan har en stolt hållning, vi svenskar har en mer ursäktande och försiktig hållning. De stora dragen handlar om att hur vi pratar påverkar hur vi sjunger och hur olika uttryck kommunicerar olika saker. I det ryms avsnitt om vad President Obama gör som vi alla kan ta efter, vilka tre aspekter som gör en bra artist, hur bra svenska sångpedagoger är, vilka leenden vi har och vad de kommunicerar, jämförelser mellan amerikansk vardagsretorik och svensk kultur och mycket mer. 

Vem kan lyssna på podcasten?
– Några avsnitt intresserar främst sångare, artister, sångpedagoger och körledare och några avsnitt intresserar främst de som pratar inför folk titt som tätt: lärare, egenföretagare, säljare, föreläsare, ledare. 
– Men de flesta avsnitten är gjorda för att tilltala alla, oavsett sångare eller snackare, som intresserar sig för människor, kulturer, språk och kommunikation. 

När släpps den? Hur kan man följa er?
Podcasten Gör Din Röst #Hörd släpps den 1 september. Då kör Klara och Anna en hel vecka av lansering med nytt avsnitt varje dag. Sedan får man vänta två veckor då avsnitten släppts varannan vecka under hösten. Du kan följa hashtaggen #hörd på Instagram och Twitter för att ha koll på när avsnitten släpps och annat runt Klara och Annas podcast. 

Lämna ett svar

Stäng meny