Behöver du mer styrka i din kommunikation? Titta på Botlhale

Jag vill stanna kvar i ögonblicket då mina ögon tåras och jag känner någon ta tag i mitt hjärta. Jag såg 11-åriga Botlhale från Sydafrika och hennes framträdande i SA Got Talent. Hon kan lära oss att kommunicera med styrka och intensitet. Det är mitt retoriktips inspirerat från Botlhale och det tog mig veckor att få fram det. Först var jag bara berörd och oförmögen till retoriska analyser.

En läsare tipsade mig om Botlhale och ville gärna att jag bloggade efter att ha sett henne. Min första tanke var att så här bra blir det när du har någonting du verkligen vill säga och fokuserar på det som är viktigt för dig, som berör dig. Då berör du andra. Det känslomässiga engagemanget måste du hitta oavsett om du talar om världsförbättring eller ekonomiska halvårsrapporter. Det finns flera intressanta saker i Botlhales retorik men då jag vill bevara min egen upplevelse väljer jag att inte analysera allt.

Retorikkonsulten hamnar utanför
När jag ser Bothlale berörs jag och känner samtidigt ett utanförskap som gör mig ytterst ödmjuk. Jag anar, men förstår inte, hur en liten flicka kan känna så starkt för sitt lands historia. Jag rörs till tårar med publiken, men mina tårar kommer inte från samma djup som deras. Jag känner kraften i hennes ord, men inte lika starkt som de som delar hennes historia.

Kroppsspråk över gränserna
Helst vill jag stanna kvar i ögonblicket då mina ögon tåras och jag känner någon ta tag i mitt hjärta. Samtidigt kan jag inte stoppa retorikkonsulten i mig som vaknar och vars hjärta slår dubbelslag av lycka över hennes framträdande. Jag är alldeles för långt utanför hennes sammanhang och bakgrund för att förstå hela storheten i hennes framträdande men kroppsspråket ser jag, och det förstår jag. Från det kan vi lära oss något om att kommunicera med styrka och intensitet.

Härma intensiteten inte gesterna
Allt hon säger säger hon med hela kroppen. Hela kroppen. Intensiteten i hennes budskap blixtrar i hennes ögon och ut i varje fingerspets och de små tårna. Hmpf, jag skulle aldrig få för mig att överdramatisera som hon. Jag hör redan många svenska föreläsare, talare, politiker, chefer och konsulter fnysa. Det finns förstås massor av kultur i hennes kroppsspråk och det kan vi inte ta efter. Men jag önskar att jag fick se fler föreläsare, talare på konferenser och politiker med samma intensitet i sitt budskap.

Tala med tårna
Låt ditt budskap landa i kroppen, inte bara huvudet, och förmedla det med samma bestämda kraft som Bothlale men med din kropp på ditt sätt. Hitta känslan i ditt lillfinger när du menar vad du säger och vill något med det. Låt dina knän hänga med i ditt budskap oavsett om det innebär att de hålls sträckta, vinglar till eller dansar en saklig vals framför dina lyssnare. Tala med tårna.

Lämna ett svar

Stäng meny