Din viktigaste retorikövning – lär dig lyssna

Retoriken är lika mycket en verktygslåda för att lyssna som för att prata. Att lyssna gör dig klokare, schysstare och bättre som kommunikatör. Lär dig lyssna på dessa fyra sätt som final i mitt tioveckors träningsprogram mot retorisk toppform.

Lyssna live och få större effekt av din kommunikation
När du själv står och föreläser, håller en kort presentation eller bara har ordet i ett möte måste du lyssna på de tysta signalerna från dem som lyssnar på dig. Har de förstått? Verkar någon ofokuserad för att jag missat se hen? Kollar de på klockan? Vänder de sig mot dörren? Gillar de när jag går utanför manus och berättar en till berättelse? Ser de skeptiska ut? Verkar de mottagliga för att jag tar min argumentation ännu längre?

Prestation i relation till lyssnarna
Det är svårt att göra detta samtidigt som du ska ha koll på din egen retoriska prestation. Men din retoriska prestation står alltid i relation till dina lyssnare. Deras dagsform, var de kommer ifrån, vart de vill, vad de kan, påverkar alltid utfallet av ditt budskap så du måste lyssna till dem.

Tips för livelyssning
Det är bara att börja träna och ju mer du tränar desto mer lyhörd kommer du bli. Det i sin tur leder till att du får se lyckade resultat av din kommunikation. Här är några tips:

Lyssna när du själv tar paus.
Lägg in en paus för att fejkhosta, dricka vatten, ta fram en sak m.m. och passa på att lyssna in lyssnarna i pausen.
Se till att du kan ditt eget som ett rinnande vatten och är helt trygg med ditt manus, först då kan du släppa det och leverera samtidigt som du fokuserar tankarna på dina lyssnare.
Var noga med att se alla dina lyssnare. Är det bara en klick längst fram som verkar uppskatta att du skämtar på övertid medan resten verkar besvärade? Då måste du väga vad som är värt mest – att några är supernöjda eller att alla är medelnöjda och några gärna hade hört mer?
Om möjligt – ha inte belysning som gör att dina lyssnare bara är ett svart hav framför dig.

Lyssna kritiskt – retoriken som verktyg för källkritik
Retorikens teorier kring argumentation är till nytta när du behöver lyssna kritiskt. I retoriken finns inte en sanning. För varje fakta, påstående, åsikt och ställningstagande finns ett annat påstående som kan stöttas av andra argument. Det du behöver göra när du lyssnar kritiskt (om du inte vill grotta ner dig i djup retorisk argumentationsanalys) är att:

identifiera argumenten du hör.
undersöka tänkbara motargument.
fråga dig vem som påstår något och om denne har någon auktoritet på området eller kan hänvisa till någon auktoritet.

Lyssna analytiskt och hämta inspiration
För att lära dig av andra och få ny inspiration behöver du inte bara uppleva en fantastisk poetry slam, partiledardebatt, föreläsare eller kursledare. Du behöver sätta fingret på konkreta saker som din förebild gör som leder till din positiva upplevelse. Det finns en sångpedagog och körledare som jag upplever som inspirerande. Vad gör henne inspirerande? Hur gör hon med sin kropp, hur låter hennes röst? Hon rör sig ganska mycket, och kan göra hastiga rörelser. Hon går snabbt från sin bröströst till sin landade djupröst. Hon kan prata ganska snabbt. Hon kan skratta mitt i sitt snack. Hon lyfter ofta ögonbrynen. Hon blandar plötsligt in sin ropröst. När jag ser det i kombination med min upplevelse av henne som inspirerande, då har jag lärt mig något och kan träna på att själv göra mer plötsliga gester, kanske något utrop och komma ihåg att le för att uppfattas som inspirerande.

Lyssna sympatiskt och samla material
Redan i förskolan får barnen lära sig att vara tyst när någon annan pratar. I retoriken får man lära sig att vara en vir bonus, en god människa. Att bara vara tyst innebär inte nödvändigtvis att du lyssnar. Det innebär definitivt inte att du lyssnar på ett schysst sätt.

Hur blir min retorik bättre av att lyssna schysstare?
För det första anser jag det vara sunt förnuft och att följa den gyllene regeln i mänsklig samvaro – så som du vill att andra ska vara mot dig ska du också vara mot dem. Det är ett djupt behov i oss att känna oss sedda, bli förstådda och lyssnade på. Därför bör du visa med hela din kropp att du lyssnar och förstår – du måste inte hålla med, men du måste respektera. För det andra – om du är en schysst lyssnare så blir du mer medveten om vilka signaler du sänder ut och vad du kommunicerar i vardagen. Du kommer också få många möten med människor och i och med det många berättelser att fylla ditt retorikförråd med. Att lyssna är en väsentlig del av att vara en god kommunikatör.

Håller du med? Och vad minns du från de senaste tio veckornas retorikträning? Fyll gärna på med kommentarer. Bilden kommer från filmen Dreamgirls där Beyonce sjunger ”Listen”.

Lämna ett svar

Stäng meny