Svensk retorik saknar bredd

Det saknas bredd i svensk retorik. Det är trist att retorik i Sverige ofta bara kopplas ihop med politik. Så har jag tyckt länge men så upptäckte jag Rhetoric Slam – en tävling där den talade retoriken får plats med sin fulla bredd.

Retorik för mig är kommunikation och finns överallt där två eller fler människor kommunicerar på något sätt i någon kanal om något ämne.

Kaffepausens vs. Almedalens retorik
Retoriken vid kaffemaskinen har alltid fascinerat mig mer än den i Almedalen. Ordvalen från företag som BP har alltid roat och förargat mig mer än ordvalen från vår statsminister. Retoriken hos dagispersonal på föräldramöte är långt mer underhållande att analysera än retoriken i Reinfeldts presskonferenser.

Inte inspirerad av politisk retorik
Kalles middagstal till jubilerande farfar och Lisas föredrag inför klassen i åttan har en mycket större del i att jag arbetar som retorikkonsult än någon politikers brandtal någonsin. Därför blev jag så glad när jag hittade Rhetoric Slam. Innan jag visste ordet av stod jag på scen som tävlande förra veckan.

Rhetoric Slam i informell miljö
Rhetoric Slam är en retoriktävling som kombinerar mingel och retoriktävling i en informell miljö. Så här säger initiativtagarna Jonathan Hörnhagen och Johan Kovaniemi om sitt koncept:

”Det är ett utmärkt forum för inspiration och kreativitet, genom såväl att lyssna på spännande talare som möjligheten att själv få tala. Vi vet att alla har något intressant att säga och vi vill höra mer.”

– Rhetoricslam.se

Breddar vår uppfattning om retorik
Jag är så glad över att det finns ett sådant forum. Att kunna tala, prata, snacka för sig är en ofta avgörande egenskap i arbetslivet och privat. Men alla ska inte in i politikermallen. Rhetoric Slam breddar vår uppfattning om vad som ryms i retoriken. Den prestigelösa, uppmuntrande och tillåtande stämningen är precis vad många behöver för att våga säga sina tankar högt till fler än vanligt. Kvaliteten hos de talare som var mina medtävlare är inspirerande för både nybörjare och yrkesretoriker.

Gå på Rhetoric Slam!
Jag hoppas få gå på många fler Rhetoric Slam. Jag tycker att du, om du är det minsta intresserad av retorik, kommunikation och att bli underhållen bör göra detsamma.

Till sist
Jag vann. Det var roligt : )

Vad är din bild av svensk retorik? Håller du med om att det saknas bredd?

Lämna ett svar

Stäng meny