Retorik-övningarnas benböj

Dags för en riktig tungviktare – benböj för retoriker. Snarare än en retorikövning är detta en sak du bör påminna dig om ofta för att din röst ska fungera optimalt och du uppfattas från din bästa sida när du kommunicerar.

Ställ dig upp med raka ben. Känner du hur knäna är låsta? Böj nu aningen på knäna, bara tillräckligt för att låsningen ska släppa. Den avslappningen ska du ha med dig i din hållning av två anledningar.

Det gör att din andning, som var det vi började träna på, fungerar bättre och det i sin tur gör att din röst orkar mer och du kan använda hela din rösts variationer. 

Med avslappnade knän är det närmre till hands att röra sig lite mer framför sina lyssnare. Hela din hållning blir mer avslappnad och tilltalande vilket också gör att de du talar till är mer mottagliga för dina ord.

Det finns en uppsjö att läsa om god hållning som är tränings- och hälsorelaterat. Jag fastnade för ett tips för god hållning generellt, inte bara med avslappnade knän. Tänk dig att din drömtjej/kille ser dig dygnet runt och du vill imponera. Då tvingar du dig att ha en god hållning oavsett vad du gör; shoppar, joggar, sitter vid datorn, äter middag… Efter två veckor lär det ha blivit en vana som sitter i. Jag utmanar dig att testa!

Hur tror du att din hållning kan påverka din kommunikation och hur du uppfattas?

Lämna ett svar

Stäng meny