Retorikträning för en vältränad tunga – Varför då?

Vi har kommit halvvägs i vår retorikträning mot retorisk toppform. Låt oss börja med en tillbakablick innan vi går in på nästa veckas retorikträning av munmusklerna och tungan.
 
De fem första veckorna i retorikträningen

Andningen för att både kunna slappna av och tagga till när det behövs.
Det perfekta handslaget, ett gott första intryck.
Leenden av alla tänkbara slag och hur det hjälper dig kommunicera bättre.
Kraftfulla blickar, övertygande blickar och inspirerande blickar.
Händernas gester och vad de säger om dig.

Varför behövs en vältränad tunga?
Tungan är en muskel; den kan bli spänd, stel och överansträngd. En vältränad tunga, bokstavligt talat, är viktigt för att du ska kunna tala tydligt och orka ha en god röstteknik om du pratar professionellt under långa pass. Gamle grekenDemosthenes sägs ha tränat sin röst och artikulation med grus i munnen.

Så tränar du tungan
Du kan träna tungans smidighet och lossa spänningar med tungmassage. Du kan massera tungan inne i munnen, utanpå käken och även nacken. Här kan du kan se och höra hur det gick till när radioprataren Hasse fick tungmassage. Revoice erbjuder tungmassage och berättar mer om den formen av röstterapi här.

Varför träna munnen?
Att träna munnens muskler hjälper dig att hitta fler uttryckssätt i din mimik. Du blir medveten om vilka uttryck du gärna använder och hur det påverkar hur du uppfattas som föreläsare eller talare. Ju fler uttryck du hittar, desto fler situationer kan du behärska med god kommunikation.

Så tränar du munnens muskler
Vem har sagt att berättelser bara är för barn? Här är ett gäng härliga sagoverser som tränar munnen och tungan – pedagogiska och lätta att komma ihåg. Tänk vad kul du kan ha i bilen på väg till skola och dagis med barnen om ni gör lite retorikträning under tiden! Saknar du några tungträningar och mungymnastik? Fyll gärna på i kommentarerna.

Lämna ett svar

Stäng meny