När jag höll mitt oklara bröllopstal – en talskrivares bekännelser

Har du saknat blogginlägg om de två sista förberedelsestegen inför ett tal:actio, att förbereda kroppspråk och röst och memoria, att träna in talet utantill? Det beror på att Jag har hållit mitt bröllopstal men aldrig hann i mål med förberedelserna. Så här borde jag gjort.

Hur låter det egentligen? (Talets actio)
Jag hann läsa igenom mitt tal kanske åtta gånger. Då märkte jag var jag behövde andas, var pauserna passade bäst, vilka ord som skulle betonas, när tempot och mitt röstläge behövde ändras med mera. När du märkt det bör du läsa igenom talet flera gånger till så allt det där landar i kroppen och rösten och känns naturligt. Det hann inte jag.

Minnestekniker – Du kan lära dig utantill
Ett kort bröllopstal brukar inte vara några problem att lära sig utantill. Det sitter nästan utantill innan man börjar med memoriaom man levt med det och förberett sig noga hittills. (Tur för mig!) Men nerver kan spela en spratt när det väl gäller och då är det skönt att ha tydliga minnesbilder av sitt tal att luta sig tillbaka på. Dessa bilder kan du skapa på flera sätt.

1. Visualisering
Föreställ dig en välbekant plats, till exempel ditt barndomshem.  Visualisera hur du går genom rummen och varje rum får representera en del i ditt tal. Jag kunde ha föreställt mig hur jag sa min inledande fras sittandes på vår gamla furubänk i hallen, mina bara fötter på den sträva, grå dörrmattan, doften av pappas pannbiff från köket. Sedan kunde jag följa middagsdoften in i köket och där börja prata om hur Johan och Almas kärlek liknar Anne och Gilberts samtidigt som pappa dukar fram iklädd sitt blårutiga förkläde, fläkten väsnas och mina syskon och mamma sitter vid det dukade ljusa björkbordet med en rosarandig löpare och en blommande höstglöd.

Nej, jag är inte på väg bort från ämnet och in i nostalgins dimma. Det finns en viktig poäng i att göra bilderna så detaljerade som möjligt. Ju tydligare bild, desto lättare att minnas även när press och nervositet försöker blockera dig.

2. Placering
Detta liknar visualiseringen men här placerar du ovanliga, gärna absurda saker i din bekanta miljö som du sedan kan associera med ditt tal. Jag kunde till exempel, i min fantasi, mött självaste Anne på Grönkulla på väg in i köket. Kanske bar hon Gilbert i sina armar och han var alldeles lila i ansiktet. Den här tekniken kommer från den klassiska retoriken. Redan då visste de att vår hjärna lättare minns det som är ovanligt och avviker från det förväntade. För att ta mig vidare i mitt tal kunde jag föreställt mig hur ett virrvarr av papperslappar for in genom köksfönstret och påminde mig om att börja prata om Johans kärlekshälsningar.

3. Logik
För en del människor och för vissa tal kan en logisk minnesbild vara det lättaste. Vilken bild du föreställer dig spelar ingen roll; kanske är det en röd tråd eller ett flödeschema. Oavsett handlar det om att du i ditt inre formulerar logiska övergånger mellan ditt tals olika delar. Du kan basera det på följande frågor:

Vad har jag nyss sagt?
Vad är nästa sak de behöver veta för att förstå min huvudpoäng?

4. Föremål
Du kan också knyta ditt tals olika delar till fysiska föremål i talsituationen: detaljer i din klädsel, mikrofonen, möbler i rummet med mera. Det här förutsätter att du dels vet vad du kommer ha på dig och inte ändrar dig i sista stund, dels att du känner till lokalen väl. För mig hade denna teknik blivit katastrof då jag fick byta om i panik innan festen på grund av en sprucken klänning och dessutom aldrig sett festlokalen.

Minimera mängden du ska minnas
Alla dessa minnestekniker har en sak gemensamt – de minimerar mängden information du behöver minnas. Istället för att nöta in ord för ord och försöka komma ihåg dem alla i rätt ordning så räcker det att du minns några tydliga bilder från ditt barndomshem, några absurda saker placerade i en bekant miljö eller till exempel din scarf, mikrofonsladden och lampan i hörnet.

Mitt resultat – fest eller fiasko?
Men hur gick mitt tal, trots brist på förberedelse? Jag själv var naturligtvis inte helt nöjd med min insats eftersom jag tyckte det kunde blivit bättre. Men om man ska se till syftet med talet: att glädja brudparet och inte tråka ut gästerna så var det helt klart lyckat. Brudparet var glada och tacksamma, gästerna skrattade smått och jag såg ingen som gäspade. Jag nådde inte upp till fest, men det var heller inte fiasko – mer som en riktigt schysst fika.

Sammanfattning – så förbereder du ett tal
Sammanfattning för förberedelse av ett tal, en föreläsning eller vilken presentation som helst muntlig som skriftlig.

Förstå (intellectio). Analysera din målgrupp och kontext. Ofta sker det löpande under hela processen. Alla val du gör beror på målgrupp och kontext så ha dem klara för dig.
Samla och uppfinn (inventio). Samla material, spåna på idéer. Skriv ner utan urskillning. Rensa gör du senare.
Strukturera (dispositio). Skapa struktur som gynnar ditt syfte och passar din målgrupp.
Dekorera (elocutio). Finjustera formuleringar, lägg till målande exempel och minnesvärda formuleringar.
Röst- och kroppsträna (actio). Träna och förbered hur du vill använda din röst och kroppsspråk. Det här gäller förstås inte för skriven kommunikation.
Memorera (memoria). Träna in ditt material utantill med hjälp av någon minnesteknik. Det här gäller förstås inte heller för skriven kommunikation.

Vad har du lärt dig av min resa med ett enkelt bröllopstal? 

Lämna ett svar

Stäng meny