Har du det perfekta handslaget?

Den här veckan ska vi träna handslag. Ditt handslag är viktigt för hur du uppfattas och vilken roll du etablerar gentemot en ny person så tänk efter hur du vill ha det.

Vill du ta en dominant roll eller en undergiven? Dominant behöver inte betyda bossig i negativ bemärkelse, det kan också vara en ledarroll som situationen kräver. Undergiven är inte alltid detsamma som nedtryckt utan kan lika gärna vara ett sätt att ge utrymme åt någon annan. Fundera på vilken känsla du vill förmedla till den du hälsar på. Den känslan slår an tonen för hela mötet.

Vad gör ett lyckat möte (handslag)?
När du vet vad du vill uppnå kan du börja fundera på hur ditt handslag ska lyckas förmedla det. Det finns såklart generella tips – relativt hårt, ögonkontakt och inte hålla i handen för länge. Men jag vill uppmuntra dig att den här veckan fundera själv. Vilka möten (handslag) minns du som angenäma och vad gjorde personen rätt då? Vilka handslag minns du som obekväma, vad gjorde personen då?

Veckans retorikövning för händer och hjärna
Fundera den här veckan på hur människor skakar hand med dig. Hur de personerna får dig att känna, vilken roll de har i relation till dig. Fundera också på hur du hälsar och vad det får för betydelse i olika möten.

Det perfekta handslaget
Här hittar du det perfekta handslaget enligt Chevrolet. Ta det med en nypa salt och tänk på kontexten. Retorikkonsult Elaine Eksvärd har en bra beskrivning på olika typer av handslag i sin bok Snacka Snyggt.

Lycka till med handskaket!

Ps. Hur gick det med förra veckans andningsövningar? Berätta gärna!

Lämna ett svar

Stäng meny