Presentations-teknik: 4 lösningar på problemet strukturerad vs. kreativ inledning

Underskatta inte en kaffetörstig lyssnares förmåga att förstöra din presentation. Var tydlig med din struktur. Berätta hur länge, om vad du ska prata och när det blir kaffe nästa gång.

Jag kan lockas och imponeras av kreativa inledningar; inledningar där föreläsaren vågar överraska, kanske skrämma och oroa oss lyssnare en smula. Du kanske gillar att vara den talaren som imponerar med dina fantastiska och smått spektakulära inledningar med dramatik, klassisk musik, kolsvart rum, galen utstyrsel, poesi, körsång eller punk, matlagning, godisregn eller vad vet jag. Men glömmer du strukturen är risken stor att dina lyssnare överger dig redan i inledningen.

Den retoriska ramen för en lyckad presentation
En uttalad struktur och tydliga ramar finns med i alla lyckade föreläsningar, föreställningar, utbildningar eller presentationer. Alltså någon som tydligt berättar hur länge det ska hålla på, pauser, eventuell kaffeservering i pausen samt presenterar innehållet i grova drag. Men den torra strukturen behöver inte inkräkta på din kreativa inledning. Här är fyra varianter som ser till att lyssnarna sitter säkert och är redo att ta till sig din fantastiska inledning.

1. Lägg orden i presentatörens mun
Se till att den som presenterar dig ger all nödvändig information och struktur till lyssnarna. Det vanliga i lite större föreläsningssammanhang är att bli presenterad med ord om vem man är men se till att presentatören också berättar vad du ska tala om och hur länge. Dessutom finns det egentligen inga hinder för att prova att ”anlita” en presentatör även när du ska prata i en mindre grupp.

2. Sätt ramarna i god tid
Ge all information i inbjudningar du skickat ut och uppmana till att spara eller anteckna informationen så den finns tillgänglig på föreläsningsdagen.

3. Säker skriftlig information
Dela ut skriftlig information på plats. Finns alla ramarna mitt framför näsan är det lättare att slappna av och gå med på en smågalen inledning. Du kan också ha infon innan föreläsningen i ett bildspel eller på affischer runt om i lokalen.

5. Målgruppsanpassa med mod
Har du en målgrupp som tål det oväntade och som har förtroende för dig även om det blir obekvämt? Då kanske du har råd att vara oväntad i dina första fem minuter. Efter det kan du ta den torra strukturgenomgången. Glöm bara inte att fråga dig dels vilken typ av lyssnare du har och vilken relation de har till dig för att vara lite säkrare på att din kreativitet träffar rätt.

Med de här olika varianterna får du chansen att släppa loss hela din retoriska förmåga att fängsla dina lyssnare och samtidigt se till att de fått sina trygga ramar som vi alla behöver. Varför vi behöver dessa ramar är också intressant men det får någon annan svara på – vet du?

Vad tycker du om oväntade inledningar i föreläsningar och presentationer?

Lämna ett svar

Stäng meny