Tydlig kommunikation med vinkork och grus

Dagens retoriktips får mig att låta som en pensionerad men nitiskt engagerad svensklärarinna: Tala tydligt. Är det bara jag som tycker att det låter som ett råd från förr? Det känns så 1950. Men tydlig kommunikation är högaktuellt.

Tydlig kommunikation men behåll dina färgningar
Du förstår ju att om du inte talar tydligt så hör dina lyssnare inte vad du säger och ditt budskap går upp i rök. Det är enkel logik. Men tillåt mig tänka kring det här med tydligheten och hur det är relevant idag. Den föråldrade känslan kanske beror på att den som blivit uppmanad att tala tydligare också blivit uppmanad att ta bort de individuella färgningar som bara hen har; att läspa eller ha lite tjockare ”l” än andra till exempel. Ibland har rådet kanske varit en uppmaning att tala en tillrättalagd standardiserad rikssvenska. Det är synd.

Tydlig kommunikation kräver kompromisser
Att tala tydligt behöver inte innebära att tala opersonligt eller onaturligt. Det innebär bara att uttala varje ord så att just dina lyssnare förstår. Och vilken tydlighet som krävs för det varierar. Visst, ibland kanske det innebär att du får kompromissa med din dialekt. Du kanske inte kan säga: ”Denna bort for di hitna o ditna runt lansvägabävetjänn och såg skälmutt ut.”* Kommunikation är dialog och relation och därmed krävs ett visst mått av kompromisser. Du kan lära dig att kompromissa utan att bli opersonlig eller onaturlig.

Hitta din tydlighet med lite ilska
Lyssna på dig själv och bli medveten om hur du pratar, vilka ord alla kanske inte förstår och när du tenderar att mumla. När du är medveten kan du  träna dig i att hitta en ny tydlighet som känns som din. Träna på samma sätt som när du utvecklar ditt kroppsspråk. Det finns en genväg för att hitta sin tydlighet. Lägg märke till hur du låter när du blir arg nästa gång. Du har det i dig; att spotta fram konsonanterna och använda hela munnen för att forma dina ord. Så kan du prata – minus höjt röstläge och aggressivt kroppsspråk förstås.

Övningstips för tydligare kommunikation

Prata med småsten i munnen som den gamla greken och retorikern Demosthenes (se videon ovan).
Sätt vinkorken i munnen och artikulera, en retorikövning från debattklubben (se video nedan).

*Något min svärfar från Västerbottens inland skulle kunna sagt. Översättning: Där borta gick de, hit och dit runt landsvägsbävertjärnen och såg finurliga ut.

Lämna ett svar

Stäng meny