Viktigaste retoriktipset för festtalet – ingen bryr sig om dig

Kanske det viktigaste retoriktipset för ett lyckat festtal: Undvik ”jag”. Ingen bryr sig om dig, och du som talare och god retoriker ska få dem att bry sig om anledningen till firandet, inte dig.

Ett pinsamt festtal om dig
”Jag minns när jag var liten och Joel och jag var ute och fiskade. Jag tyckte alltid han var så bra på det. Och jag kände att det var viktigt att hela tiden bli bättre.”

Du känner det i hela dig. Det blir pinsamt. Man undrar varför den personen väljer att tala. Du och alla andra vill bara därifrån och tittar ursäktande på varandra och på den där Joel som för att bevisa att ni är oskyldiga till det som sker.

Ett vackert festtal om jubilaren
”När vi var små, du Joel var nog inte mer än 8 år, så tog du ofta med mig och fiskade. Du var alltid så bra på det. Och du triggade något i mig som gjorde att jag hela tiden ville bli bättre.”

Visst känns det annorlunda? Det blir fin stämning. Du och alla andra lyssnar med huvudet rart på sned, tittar lite på Joel och ler. Ja, han är fin den där Joel som tog med grannpojkarna på fisketur. Och tänk att han redan då kunde peppa folk. Inte konstigt att han blivit en sådan bra fotbollstränare. Du och alla andra känner nog att ni gillar både Joel och talaren lite mer än ni visste om.

Kontrollfrågor för att undvika jag-fällan i festtal
Det är inte fel att berätta en historia där du har en stor roll. Men det är fel (det är inte ofta jag använder ordet fel om retorik och kommunikation men här gäller det) att prata om sig själv som centralfigur i den historien. Undvik det genom att ställa sådana här frågor till dig själv.

Vad gjorde jubilaren som fick mig att känna si och så?
Vad gjorde jubilaren för att händelsen jag berättar om skulle genomföras?
Vad gjorde jubilaren när jag kände si och så?

Med önskan om ett lyckat festtal, skål!
Fyll i din e-postadress så hör jag av mig så vi kan prata mer om vad du vill ha hjälp med.

Lämna ett svar

Stäng meny