F-n vad störande? En föreläsare som svär

Vad tycker du om när en föreläsare, kursledare eller talare svär? Efter en egen och inte på något sätt statistiskt säkerställd rundfrågning verkar de flesta tycka illa om svordomar i alla former av offentliga framträdanden.

En slarvig föreläsare svär
Jag satt på en chokladprovning för inte så längesedan och kursledaren svor en hel del. Jag gillade det inte. Det fick effekten att jag irriterade mig och var tvungen att anstränga mig för att lyssna på det annars intressanta han sa. Han tappade också min väljvilja och mitt förtroende. Jag gillade inte honom och uppfattade honom som slarvig och med en spelad tuffhet som image. Det gällde naturligtvis inte alla på chokladprovningen.

En avslappnad föreläsare svär
En del märkte kanske inte ens hans svordomar. Andra tyckte inte om dem för att de hade sina barn med sig. Någon tyckte kanske till och med att han kändes avslappnad och naturlig tack vare svordomarna.

En genomtänkt föreläsare svär ibland
Vi var inte så många på chokladprovningen och i ett sällskap på färre än tjugo personer är det viktigt att få med sig alla lyssnare. En förlorad lyssnare är en för mycket. Med det sagt får mitt tips bli att vara oerhört sparsam med svordomar varje gång du ska prata inför en grupp. Risken är stor att du tappar någon om du svär. Många stör sig på talaren som svär men ingen stör sig på talaren som inte svär. Men viktigast av allt är att du väljer medvetet vilket språk som passar beroende på målgrupp och sammanhang.

Vad tycker du om svordomar i offentliga framträdanden? Svär du själv? Har du valt det medvetet, varför? Jag är nyfiken så kommentera gärna. 

Lämna ett svar

Stäng meny