Presentations-teknik – glöm inte tekniken!

Hur många gånger har det hänt dig att du glömde kolla tekniken innan du började? Det har hänt mig några gånger för mycket. Och jag har sett det hända andra alldeles för många gånger.

Glöm inte tekniken före
Om du bokar in ett möte eller vid något annat tillfälle ska iväg för att hålla en presentation, se då till att fråga vad som finns på plats innan du förbereder dig. Det är trist att lägga tid på att leta filmmaterial eller skapa infografik om det visar sig att lokalen du kommer till saknar möjlighet att visa det. Se till att kontrollera filformat och annat som kan ställa till det mellan olika enheter. Försök gå igenom hela processen i ditt huvud. Följande frågor kan vara en kontrollhjälp.

Hur sparar jag mitt material? (Dropbox, USB, utskrivet o.s.v.)
Hur kommer jag åt mitt sparade material hos dem? (Har deras dator USB-ingång? Finns internetuppkoppling till mig?)
Hur visas mitt sparade material hos dem? (Fungerar mitt filformat i en PC/Mac? Vilka program har de installerade?)

Glöm inte tekniken på plats
Om du kommer till en ny lokal är det viktigt att får tillgång till lokalen en stund innan du ska börja. Då kan du kontrollera att allt som ska finnas finns. Gör det inte det kan du hämta det utan att det tar tid från din presentation. Du kan också prova att allt fungerar som det ska och hinna ändra i ditt manus om något skulle strula. Då slipper du den obehagliga överraskningen som får dig att säga ”Eh, vi upplever lite tekniska problem” och skratta lite fastän du vet att det inte är roligt alls.

Glöm tekniken under tiden
Med vana blir du allt bättre på att hantera överraskningar snyggt. Men överraskningar hör hemma på födelsedagen eller bröllopsdagen – inte i din presentation, eller hur? Skulle tekniken strula under din presentation så strunta i den. Förbered dig så att du kan fortsätta även om bildspel, filmer och flödesscheman inte går att visa. Några hederliga pappersskisser och lite kreativitet tar dig långt. Gör dig inte beroende av dina tekniska hjälpmedel utan försök att göra din presentation lysande utan dem. Sedan kan du ta med dem som ytterligare förstärkning. Tänker du så så kommer det inte bli pannkaka av alltihop på grund av tekniska problem.

Har du fler tips, en rolig berättelse om när du glömt tekniken eller någon fråga, kommentera gärna!

Lämna ett svar

Stäng meny