Så presenterar du dig för ett lyckat mingelmöte

Jag har tidigare bloggat om vikten av personliga möten i en digital tid. Hur det är först i ett verkligt möte som du har hela din retoriska kraft att tillgå med mimik, kroppsspråk, klädsel, ögonkontakt, röst och förstås orden. 

Nyligen läste jag karriärcoachen Gerd Wallins e-bok om mötet som jobbsökarstrategi. Utifrån den vill jag komma med ett avgörande retoriktips för hur du ska tänka när du presenterar dig för en ny person med det allra första du säger. 

Det krävs mycket mod för att följa Gerds råd och vara personen som tar för sig, går fram till en främling och startar ett samtal, ställer en fråga, presenterar sig själv. För mig är det inte en självklarhet att agera så i Sverige. Under mitt halvår i New York däremot var det en helt annan sak. Där lärde jag mig att ta tillfällena i akt och alltid vara beredd att dra sin egen pitch. 

När du presenterar dig för en helt ny person, tänk dig att personen har en fråga i sitt huvud och det är bara om du besvarar den som mötet kan fungera. Svarar du inte på den frågan så är mötet redan från början skevt och ni kommer aldrig riktigt mötas. Istället skaver ni bara lite obekvämt mot varann och en av er eller båda kommer gå därifrån med en olustig känsla som ofta är svår att sätta fingret på. 

Frågan du ska besvara är: 

Varför är du här? 

Låt mig ge dig ett exempel. På företaget där jag är anställd brukar respektive bjudas med till det årliga julbordet. När min man hälsar på folk så säger han:

– Hej, Edward, gift med Klara.

På en gång vet personen han hälsar på hur hen ska förhålla sig till Edward för vi är så beroende av att sätta människor i ett sammanhang för att ta mötet vidare. Det är dessutom helt rimligt att Klaras make är där så personen kan vara trygg med att allt är som det ska.

Tänk dig att min man istället skulle sagt:

– Hej, Edward, jobbar i Immanuelskyrkan.

Då hade personen han hälsade på bara tyckt det var märkligt och undrat varför han säger så. Det är dessutom orimligt att en person från en kyrka ska vara med på det här julbordet som är till för anställda och deras respektive. Om min man skulle säga så så väcks fler frågor och det skapas en otrygghet. Framförallt har personen inte fått svar på frågan: Varför är du här? 

Du behöver inte svara på frågan med formuleringen ”Hej, jag är här för att…” vilket kan bli konstlat. Men av alla vanliga sätt at presentera sig på (namn, vem man hör ihop med, vem man kom dit med, yrke, främsta intresse m.m.) så måste du välja det som hör hemma i just det sammanhang du befinner dig. Det handlar helt enkelt om det mest centrala i retoriken; anpassning till målgrupp och kontext. 

För att våga ta för sig mer i möten behöver en hitta sin egen motivation. Min motivation är att varje gång jag pratar med en ny person så älskar jag vad en kan upptäcka och lära av varann. Livet växer ju fler samtal och möten jag fyller det med. 

Just det tar Gerd också upp i sin bok. Tanken om att ett möte inte måste leda till ett jobb, eller ett uppdrag för att vara lyckat. Nästa person jag möter kan vara en ny vän, kollega, chef, samarbetspartner, kund eller ”bara” ett möte som jag lärde mig något av även om vi aldrig hörs av igen. Med den attityden blir det enklare att vara avslappnad i nya möten. 

Till sist vill jag bara nämna Gerds tips om att ha på sig något som sticker ut för att bli ihågkommen. Här är det bara att våga som gäller. Det spelar heller ingen roll om du blir ihågkommen som töntig, pretentiös eller smått galen för det är att bli ihågkommen som är målet. Minns de din gula hatt så har de också lättare för att minnas vad du kan, hur du fick dem att känna sig, var de kan få tag i dig och vad du är bra på. Precis det du vill alltså. Det här gäller minst lika mycket när du står på scen. Läs gärna ett tidigare inlägg om 21 vågade idéer för kreativa presentationer och fundera på vad du vågar till nästa event, föreläsning eller möte. 

Ladda gärna ner Gerd Wallins e-bok Mötet – Nyckeln till ditt nya arbete. Den är gratis.  

Vilka olika sätt presenterar du dig på? Kommentera gärna och glöm inte prenumerera på Retorikbloggen här uppe till höger!

Lämna ett svar

Stäng meny