9 retoriktips för att lyckas med ditt webinar

​Jag retoriktränar människor inför olika retoriska utmaningar. Att hålla ett webinar är en sådan. Här har jag samlat 9 retoriktips för dig som gör dina första webinars.

Webinar är ett fantastiskt sätt att nå ut som företagare. Oavsett syfte eller ämne för ditt webinar så är det ett speciellt retoriskt sammanhang som kräver en del övning för att behärska.

  1. Var noga med att berätta för lyssnarna att du inte glömt dem och deras frågor. Bekräfta att frågorna kommer in även om du säger att du ska svara på dem sen.
  2. Glöm inte berätta tidsåtgång och upplägget för att sätta tydliga förväntningar.
  3. Var inte för säljig. Man ska känna att man har nytta av själva webinaret i sig, inte bara om man köper en produkt eller tjänst av dig efteråt.
  4. När du ska säga ditt erbjudande, säg det med ord som är bekväma för dig, inte med säljfloskler du hört att man ”ska” använda.
  5. Var ärlig med din förväntan, glädje, iver i inledningen. Säg det du känner, inte det du skrivit ner. Då knyter du deltagarna närmre dig och de får möta en äkta människa som vi alltid uppskattar.
  6. Om du visar upp text, lappar m.m. så behöver inte texten vara så stor som du tror för att synas. Prova innan med din egen webbkamera så du vet hur du kan hålla. Dölj inte din mun, vi läser mycket mer på läppar än vi tror och särskilt när vi kommunicerar via skärm.
  7. Om du beskriver detaljer, visa gärna upp dem: Pratar du om pressmeddelandens struktur så visa gärna ett färgkodat pressmeddelande till exempel.
  8. Det gör inget om du tittar bort från kameran ibland men titta inte på dig själv. Samma sak som om du har en fysisk publik framför dig. Du måste inte ha ögonkontakt med dem hela tiden, men om du skulle titta på dig själv i en spegel på scen blir det genast mycket märkligt.
  9. Lätta upp de informationstunga bitarna med berättelser, personliga exempel och erfarenheter. Om man inte får lära känna dig lite mer hade deltagaren lika gärna kunnat läsa en bok eller några blogginlägg i ämnet.

Vill du ha personlig retorikträning online inför ditt webinar så maila mig på klara@klarabesked.se eller läs mer om retorikträning.

Vill du ha fler retoriktips för ditt webinar? Läs inlägget om hur du låter naturlig när du håller ett webinar.

Har du fler tips du vill fylla på listan med? Lämna gärna en kommentar.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Stäng meny