Så vet du om ditt engagemang smittar av sig till lyssnarna

En lååååååång film av dålig kvalitet med en kinesisk musikalföreställning. Inte vad Klara 17 år går igång på. Ingen annan i min klass heller. Men vår svensklärare, Gunnel, hade varit i Kina på studiebesök. Hennes fascination och nyfunna inspiration gick inte att ta miste på. Och hon ville dela med sig av det till oss.

Vad blev fel? Varför smittade inte hennes äkta inspiration av sig? 

Jag brukar råda människor att våga släppa fram sin glädje och engagemang i sitt ämne. Vi gillar att se ärlighet och glädje smittar av sig, engagemang fängslar. Men som alltid inom retoriken så beror det på. 

Du måste väga in vem du är för lyssnarna. Är du någon som de gärna vill vara som? Som de ser upp till? Som de tycker om? Om något av det stämmer är det troligt att ditt  engagemang kommer tas väl emot och få positiv effekt. Om inte – då kan du heller inte förvänta dig att dina lyssnare kommer känna som du. 

Det finns redan ett inbyggt motstånd i att bli som du. Enkelt uttryckt – även om någon i min klass skulle blivit fascinerad av den kinesiska teatern så är det många hinder i vägen för att visa det: kulturen i lyssnargruppen, talarens roll, minsta gemensamma nämnaren för vad som intresserar lyssnarna o.s.v.

Men något rätt gjorde hon ju, Gunnel. Det blev minnesvärt, den där lååååååånga timmen med kinesisk musikal. Tack för blogginspirationen! 

Lämna ett svar

Stäng meny