Söndagscitatet – korta men bra tal

”No one ever complains about a speech being to short”
– Ira Hayes

Med tanke på innebörden av dagens citat ska jag själv fatta mig kort.

Det är många fler än vad man först tänker som titt som tätt agerar talare i någon form. Det ska informeras på föreningsmötet, det ska talas på bröllop, begravning och jubileumsfester, det ska presenteras andra huvudtalare, det ska sägas välkommen och hejdå. Alla de där små anförandena kan vara riktiga mästerverk om vi skulle lägga lite mer tid på dem än att ursäkta oss med: ”äh, jag ska bara säga välkommen” eller ”jag säger bara nåt kort grattis”. 

Två eller tre väl valda meningar kan bli det festtal som berör mest och blir ihågkommet av flest. En smart välkommen-fras kan sätta tonen för hela eventet. Rätt avslutning kan avgöra om du får det resultat du velat av mötet eller ej. 

Så nej, ingen klagar över att ett tal är för kort. Du behöver inte ägna dig åt att hitta på mycket att säga. Men ägna tid och förberedelse åt det lilla du ska säga. Med rätt ord kan det bli något med stor betydelse. 

Hur förbereder du dig för de där små anförandena när det är du som får uppgiften? 

Lämna ett svar

Stäng meny