Målande retorik med små medel i Obamas State of the union

President Obama höll sitt State of The Union ikväll och jag hade turen att kunna följa det live. Här är mina samlade tweets från talet; från det målande introt till den starka finalen.

Från badbaljan med 2-åring till State Of the Union med 5-årig president. Livets skiftningar. Love it!
Skönt för honom (Obama) att ha lite folk att hälsa på på vägen in. Kan lugna nerverna : )
”A walk down the ego alley” kallar kommentatorerna hans entré. Tänk om alla fick ha en sådan.
Små berättelser, exempel för helheten i hela inledningen. Fint.
Hans introberättelser målade upp en bild som fångar lyssnarna. Efter det kan han ta lite siffror och fakta och sånt torrt.
”Working the graveyard shift”. Intressanta ordval i introt. Enkla, målande vardagliga ord som knyter an till lyssnarnas verklighet.
Snyggt att hitta den gemensamma nämnaren för alla i ett så svårt politiskt läge som han har nu. (Han refererade till att alla oavsett parti kan skriva under på den amerikanska grundpremissen om Opportunity for all.) Glöm inte hitta dina lyssnares gemensamma nämnare.
”…succeed when they get to campus.” Så många små målande metaforer! Han kunde sagt: ”…succeed in college.”
Ojoj, nu radas det upp evidentia i för hög takt…. Jag hinner inte med bland alla factory workers, bar keepers, sons of single moms…
Och vilket klimax! ”… the son of a single mom to become president of the greatest nation on earth”. Det var finalen på uppräkningen om alla de som kan lyckas i Amerika.
Han rockar verkligen de små exemplen! Så kraftfulla. Ta lärdom alla talare.
Wow! The President mentions Google.
Förvånansvärt enkla och korta meningar. Positivt tycker jag. Krångla inte till det.
”Yes we did”. Och alla tänker på ”Yes we can”. Lyssnarna påminns om varför han blev president och vad han fortfarande står för.
Åh, nu kommer en liten berättelse. Varje bra tal behöver en berättelse. Tack Mr President.
Wow! Vilken effekt med den berättelsen! En berättelse om en vanlig familj med en av de vanliga personerna på plats i lokalen slutar i en uppmaning till kongressen. Gåshud.
Metonymier och Synekdoke heter det ju! Stilfigurerna han rockar. Om någon nördig är intresserad.
Hans ihophållna fingrar matchar f ö hans specifika exempel. Hur matchar du ditt kroppsspråk med dina ord?
Will the President smile soon? Or is that not ok in the State of The Union?
Om jag vore honom skulle jag ha svårt att hålla nöjda leenden inne. Men så är han ju ett riktigt superproffs.
Hörde jag en Mad Men-referens? Obama, vilken kille.
Och så nickar han lite när de andra applåderar. Gesten som säger: ”Yes, jag menar det jag säger”. Tillför styrka och trovärdighet till hans ord.
”Zero. None. Zero.” Han upprepar siffran efter att ha pratat en stund om andra siffror och health care reformen. Upprepa, betona och du får starkt fokus på det du säger därnäst.
He smiled!!! Hallelujah health care.
Nu släpper han loss gesterna. Slår i talarstolen lite lätt, viftar lite hit och dit, ler, flyttar från ena sidan till andra. Skönt.
Som en god men mäktig bokmärkesängel lutar han nu ena armen på talarstolen med högt hållet huvud.
Kan-dom-så-kan-vi-taktiken. JFK kunde förhandla med Ryssland, då kan vi förhandla med Iran. Vilka föredettingar kan du luta dig mot i ditt fält?
Och han glömmer inte OS trots sin politiska vardag. Kom ihåg att ta in dina lyssnares vardag och intressen oavsett ämne.
När ska vi ha ett State of The Union i Sverige? Vad jag längtar efter är ETT hajpat tal av statsministern. Inte SVT2 Forum, no offense.
Bra timing. Dags för en till berättelse. Jag med flera började just tappa fokus. Lägg in en berättelse för att väcka lyssnarna!
Och tonläget går in i finalen!
”America has never come easy”. Obama tar den tvåhundraåriga historien som bakgrund när han argumenterar för att Amerika inte varit lätt att bygga, men trots svårigheter som de också står i nu har de alltid kunnat lägga det åt sidan och ”put our collective shoulder to the wheel of progress”… oooohhh så snyggt!
85!!!! 85 applåder på 1,5 timmar. Det ska jag också ha någon gång…

Obama tog kraftfulla exempel ett steg till
Den sak som fastnade mest hos mig var Obamas små exempel för helheten. Det är så kraftfulla i all sin enkelhet. Han berättar om en fabriksarbetare istället för att säga arbetarklassen. Det som händer i lyssnarna är att de genast får en tydlig bild och en känsla kopplad till bilden. Och när fler sinnen – den inre synen och känslorna – blir engagerade når budskapet fram bättre. Dessutom tar Obama det ett steg längre. Han har bjudit in flera av dessa vanliga människor att sitta med i lokalen och naturligtvis filmas de när han nämner dem i sitt tal. Kraftfullt.

Vad tyckte du?

Lämna ett svar

Stäng meny