Ett bröllopstal blir till 2 – bakom kulisserna hos en talskrivare

Idag var det dags att skapa struktur i mitt bröllopstal och göra rätt val utifrån målgrupp och kontext. Utifrån det jag ändrat ska du få fem tips för dina tal. Du ska få se hur jag resonerat så att du kan förstå och förhoppningsvis lära dig tänka på ett sätt som hjälper dig skriva bättre tal.

Ha rätt inledning för ditt forum och krångla inte till det i onödan
Jag flyttade Kära brudpar-frasen till först i talet. Jag såg ingen poäng i att bryta mot normen för bröllopstal genom att ha en annan inledning. Mitt budskap eller jag som talare har inget att vinna på det. Ibland har ditt första utkast redan en bra struktur. Jag har inte ändrat strukturen något mer än inledningen. Min liknelse med Anne på Grönkulla var redan given när jag skrev mitt råmaterial och eftersom det här är ett kort festtal så finns det inte så mycket att kasta om.

Fokusera på rätt sak vid rätt tidpunkt (eller prata inte om magproblem vid middagsbordet). 
Jag har strukit idéen med att visa klassiska relationsmisstag från TV-serier som min syster gillar. Allt har sin tid och bröllopsdagen är nog en dag för enbart positiva ord om kärlek. När jag hade med biten om goda råd så insinuerade jag samtidigt att det inte alltid kommer vara lätt i en relation. Det är förstås sant, men inte en sanning man behöver ägna en tanke åt på sin bröllopsdag. Ska jag vara helt ärlig beror det också på att jag faktiskt inte kommer ha tid att fixa filmklipp och leta fram material för den idéen. Men jag tror mitt tal och spex som jag är involverad i är tillräcklig medverkan för en syster till bruden.

Mixa allvar och humor för balans så att alla lyssnare uppskattar någon del av talet
Jag har lagt till en helt ny bit som är tänkt att vara humoristisk (så om du läser det här och är en vän som kommer närvara på bröllopet så vet du var du ska skratta). Det blir så lätt pretentiöst med bara liknelsen med den största romansen i litteraturhistoren så talet behövde något mer lättsamt. Jag ville samtidigt välkomna brudgummen till familjen på ett roligt sätt. Romantikertävlingen (du förstår när du läser manuset) blev rätt ingång som lyfter fram både Johan och Almas kärlek, Johans fina sidor samt kopplar samman Johan med vår familj på ett bra sätt.

Fråga dig vad som är viktigast att lyssnarna får med sig när ditt tal är slut 
Jag har lagt till en avslutning. Eller två faktiskt. Med den första ville jag återknyta till inledningen för att markera att talet går mot sitt slut. Den återkopplingen ökar också chanserna att de minns min huvudpoäng om Anne och Gilbert och deras kärlek. Den alternativa avslutningen känns ärligare men kanske finns det risk att det blir pretentiöst för de andra gästerna. Jag måste helt enkelt fråga mig vad som är viktigast: att de minns min poäng eller att de förstår hur mycket jag gillar och lyckönskar dem?

Så var är vi i den retoriska processen?
Idag har jag gått igenom dispositio, det vill säga lagt upp strukturen för mitt tal. Jag har också hoppat tillbaka till inventio, fasen där du spånar på nya idéer och innehåll. Dessutom har jag tänkt aktivt på målgrupp och kontext och anpassat mina strukturval och vad jag rensat bort utifrån det. Att kartlägga målgrupp och kontext kallas intellectio och ofta är det det första man gör. Jag gör det inte alltid först, men det är för den skull inte mindre viktigt. Hänsynen till, i mitt fall brudpar, gäster och festkontexten är helt avgörande för om bröllopstalet kommer förgylla eller förpesta festen.

Nästa steg – utsmyckning och finlir
Nästa steg i den retoriska processen med att skriva ett tal är elocutio, att smycka talet. Jag ska peta i varje formulering och bestämma mig för rätt ord. Kanske hitta en och annan stilfigur att smycka ut mitt tal med.

Här är manuset efter arbetet idag. Välkommen med synpunkter och frågor!

Kära syster och brud, kära Johan.

Det finns en rödhårig tjej som är min absoluta favorit. Hon är vacker, fräknig och påhittig. Att ha henne som syster vore en dröm. Ja, vore. Jag pratar nämligen om Anne på Grönkulla.

Er kärlek liknar på flera sätt Anne och Gilberts, den vackraste romansen i litteraturhistorien.

För att det här ska verka en smula vettigt för er som inte känner till detaljerna i Anne på Grönkulla tänker jag kort återge kärlekshistorien.

Anne är 12 år. Gilbert ett par år äldre när han drar i hennes röda fläta och viskar ”det brinner”. Där börjar det. Gilbert, bara tonåring, har sett flickan i hans liv och allt sedan dess är det bara henne han älskar. I böckerna dröjer det ungefär 3 år innan han ens vågar stryka hennes kind och hålla hennes hand. Det dröjer ytterligare 6 år innan han får sitt ja på ett frieri och får kyssa henne. De här åren är förstås också kantade av lite snårskog och omvägar till den efterlängtade kyssen, men ger Gilbert någonsin upp? Nej, det är Anne han vill ha, det är bara henne han älskar och han är fast besluten om att det ska bli de.

Ser ni likheterna?

Det jag framförallt tänker på är den lojalitet och tålmodighet ni visat varandra under de här fem åren. Att välja varandra i tonåren, hålla en ung förälskelse vid liv och vårda den så den växer till en vuxen kärlek som är villig lova bort sig själv till någon annan, att säga ja som ni gjort idag. Det är sällsynt och vackert.

I Almas studentlägenhet finns små papperslappar utspridda: i kökslådan, i badrumsskåpet, vid köksbordet, på micron, ytterdörren. Alla är små kärlekshälsningar från Johan. Min Edward är ganska generös med komplimanger men skrivna lappar i kökslådan! Där vinner du Johan.

Även vår pappa måste man konstatera har fått en värdig medtävlare i romantik.Vår mamma har alltid sagt att hon önskat att vi skulle träffa någon som är lika snäll som vår pappa. Edward håller måttet, jovars. Men en man som gömmer kärlekshälsningar på micron… Pappa, dina dikter ligger snart i lä. Johan, välkommen in i Mattisson-matchen.

Det finns en till rödhårig tjej. Hon är vacker, fräknig och påhittig. Att ha henne som syster är en sann glädje. Jag är så glad för er skull idag och jag önskar er all lycka. Grattis!

// Alternativ idé till avslutning: Och nu till min avlsutning. En del av er vet att jag bloggat om hur jag skrivit detta tal. Jag hade ett tag en hyfsat snygg avslutning som knöt ihop säcken. Men det kändes inte tillräckligt. Jag ville så gärna hitta något som verkligen uttrycker hur mycket jag tycker om dig, Alma, och hur glad jag är för din skull och för er skull idag. Men det är svårt och ibland snubblar jag över mitt eget ordförråd i jakten på det jag verkligen vill säga. Men kära syster, jag älskar dig. Och till er båda: Jag är så glad för er skull och önskar er all lycka. Grattis! //

Lämna ett svar

Stäng meny