Ett bröllopstal blir till – bakom kulisserna hos en talskrivare

Nu ska du få tjuvkika på ett personligt tal jag skriver just nu. Lite läskigt att släppa in dig i mina ofärdiga tankar men jag tänkte att det kan vara spännande att följa med i ett verkligt exempel på talskrivande. Jag hoppas att du ska lära dig hur du kommer igång och kommer i mål med dina tal, att du känner att dina tal blir bättre och att du får nyttig retorikträning (under förutsättning att du gör det jag gör de närmsta veckorna).

Skriv ner din idé som om du talade
Min syster gifter sig om tre veckor och idag började jag skriva på bröllopstalet men idéen har funnits ett tag. Idéen, den som bara kommer plötsligt eller som man kan tänka sig fram till med retorikens topiker. Börja skriv när du fått din första idé. Skriv helst inte ”Jag tänker att jag kan prata om Anne på Grönkulla. Typ att det är romantiskt och likna det vid brudparets kärlek.” Du får göra det, men det tar dig inte närmre ditt första utkast. Börja hellre skriva med ett tilltal på en gång. I mitt fall ”Kära brudpar, er kärlek liknar Anne och Gilberts…”

Tänka är silver, skriva är guld
I det här skedet ska du inte ändra formuleringar, fundera på meningslängd, syftningsfel eller det bästa ordet. Tänk inte efter. (Därav min läskiga känsla av att släppa mitt första utkast till dig). Bara skriv. Det går fortare än du tror tills du sitter där med ett råmaterial.

Den retoriska processen – för akademikern i dig
Gillar du retoriska termer så kan jag berätta att det jag gjort idag kallas inventio. Jag har letat uppslag till innehåll och samlat alla idéer utan urskillning. Framför oss har vi resten av den retoriska processen: dispositio (att ge talet struktur), elocutio (hitta de finaste formuleringarna och stilfigurerna), actio (fundera på hur kroppspråket, klädsel, rekvisita och röst ska fungera vid framförandet), memoria (att lära in talet utantill). Det finns en till fas som ligger före alla andra. Den kallas intellectio och handlar om att teckna en bild av sin målgrupp och kontext. Det är förstås viktigast av allt men jag brukar faktiskt inte göra det först när det gäller festtal. Du kommer märka när jag kommer dit.

Talet får struktur
Nästa steg är att ge råmaterialet en struktur och gallra bland idéerna. Det gör vi nästa gång.

Mitt resultat för dagen: ett råmaterial
Det finns en rödhårig tjej som är min absoluta favorit. Hon är vacker, fräknig och påhittig. Att ha en henne som syster vore en dröm. Ja, vore. Jag pratar nämligen om Anne på Grönkulla.

Kära syster och brud, kära Johan. Er kärlek liknar på flera sätt Anne och Gilberts, den vackraste romansen i litteraturhistorien. Och er kärlek är ovanligt stark. 

För att det här ska verka en smula vettigt för er som inte känner till detaljerna i Anne på Grönkulla måste jag få återge kärlekshistorien. 

Anne är 12 år. Gilbert ett par år äldre när han drar i hennes röda fläta och viskar ”det brinner”. Där börjar det. Gilbert, bara tonåring, har sett flickan i hans liv och allt sedan dess är det bara henne han älskar. I böckerna dröjer det ungefär 3 år innan han ens vågar stryka hennes kind och hålla hennes hand. Det dröjer ytterligare 6 år innan han får sitt ja på ett frieri och får kyssa henne. De här åren är förstås också kantade av lite snårskog och omvägar till den efterlängtade kyssen, men ger Gilbert någonsin upp? Nej, det är Anne han vill ha, det är bara henne han älskar och han är fast besluten om att det ska bli de. 

Ser ni likheterna? 

Det jag framförallt tänker på är den lojalitet och tålmodighet ni visat varandra under de här fem åren. Den är sällsynt och vacker. Att välja varandra i tonåren och sedan hålla en, om jag får kalla det så, barnslig förälskelse, vid liv och vårda den så den växer till en vuxen kärlek som är villig att göra det yttersta åtagandet till en annan person, att säga ja som ni gjort idag. 

Alla goda råd för hur ni lyckas från och med nu lämnar jag till mamma och pappa att ge er men när ni inte tycker deras råd passar är ni välkomna till Edward och mig. Men några varningar: det finns vanliga fallgropar, ni tittar ju en del på komediserier och där är det liksom bara kul när paren begår de här misstagen. Här är några av de vanligaste: 

(Visa på film eller foto/infografik med Almas favvoserier och när paren där gör ”fel”)

/…/

Detta blev resultatet av en kvarts skrivande i morse. Välkommen att ge respons!
Fyll i din e-postadress så hör jag av mig så vi kan prata mer om vad du behöver hjälp med.

Lämna ett svar

Stäng meny